Suspectul de terorism din Arges avea ca tinta baza militara Kogalniceanu (Surse)

Joi, 29 Iunie 2017, ora 11:09
1308 citiri
Suspectul de terorism din Arges avea ca tinta baza militara Kogalniceanu (Surse)
Foto: Facebook/SRI

Surse din randul anchetatorilor au declarat, joi, ca suspectul de terorism din Arges s-ar fi deplasat, in primavara anului 2015, in zona Bazei Militare romano-americane Mihail Kogalniceanu, din Constanta, pentru a studia caile si punctele de acces, precum si modalitatea in care acest obiectiv este ingradit.

Aceleasi surse au afirmat ca barbatul s-a convertit la Islam in 2015, cand era in inchisoare in Franta, dupa ce a comis mai multe furturi.

Procurorii DIICOT spun ca, incepand cu luna noiembrie a anului 2016, barbatul ar fi utilizat mai multe conturi personale pe o retea de socializare prin intermediul carora ar fi postat si distribuit fotografii cu sigla gruparii teroriste Statul Islamic.

Perchezitii la un suspect de terorism din Arges. "Ibrahim" a aderat la Statul Islamic

De asemenea, ar fi postat inregistrari cu atacuri si executii ale gruparii, savarsite prin decapitare si impuscare, pentru a le face cunoscute si pentru a castiga noi adepti.

S-a mai stabilit ca barbatul ar fi cules informatiile in scopul transmiterii sau punerii lor la dispozitia unei entitati teroriste salafiste si pro-jihadiste dintr-un stat al Uniunii Europene, banuita ca ar avea legatura cu persoanele care au revendicat atentatele teroriste de la Paris din 13 noiembrie 2015.

Purtatorul de cuvant al SRI, Ovidiu Marincea, a precizat ca suspectul este un cetatean roman de 39 de ani care a intrat in atentia SRI inca din 2015, "avand indicatori specifici unei persoane aflate intr-o etapa foarte avansata de radicalizare".

"Deci este o persoana auto-radicalizata. Procesul de radicalizare a avut loc intr-un stat european, deci in afara Romaniei, pe o perioada de mai multi ani. Cel in cauza a aderat la o grupare in favoarea organizatiei teroriste DAESH", a precizat Ovidiu Marincea.

SRI precizeaza ca suspectul s-a manifestat prin activitati de propaganda terorista, derulate in mediul relational si online, in favoarea organizatiei teroriste DAESH, la care si-a declarat adeziunea.

"Concret, cetateanul si-a exprimat in repetate randuri intentia si a incercat sa convinga si alte persoane de a se deplasa in Siria pentru a se alatura organizatiei teroriste DAESH", arata SRI.

Barbatul avea domiciliul in Lunca Corbului, insa locuia in Musatesti, potrivit procurorilor, el urmand sa fie dus la sediul DIICOT Pitesti, pentru audieri.

Verificarile sunt facute sub aspectul savarsirii infractiunilor de promovare a unui mesaj prin propaganda savarsita prin orice mijloace, ...citeste mai departe despre "Suspectul de terorism din Arges avea ca tinta baza militara Kogalniceanu (Surse)" pe Ziare.com

#tinta suspect terorism, #organiza ia terorista DAESH , #Stiri Administratie