Speriați de facturile iernii, românii revin la sursele de încălzire folosite în comunism. „Se face un pic de fum până se încinge”

Luni, 12 Septembrie 2022, ora 09:28
621 citiri
Speriați de facturile iernii, românii revin la sursele de încălzire folosite în comunism. „Se face un pic de fum până se încinge”
Românii se pregătesc pentru o iarnă grea FOTO Digi24.ro

În prag de iarnă și cu facturi tot mai mari, românii sunt îngrijorați în privințasezonului rece.

În special românii mai în vârstă de la țară, pentru că nu au bani de lemne sau se tem că vor avea facturi prea mari, caută prin magazii, șoproane și poduri sursele rudimentare de încălzire sau iluminat care le-au făcut iernile mai blânde în comunism. Le șterg de praf, le curăță de păianjeni, le repară și le testează: lămpi cu gaz, reșouri, godine, mașini cu plită și sobe improvizate care ard orice și încălzesc rapid spațiile de locuit, potrivit digi24.ro.

„În zece minute nu poți să mai stai aici. Așa căldură ce dă. Se încinge foarte repede. E îmbrăcată cu șamot pe dinăuntru. Aia menține căldura. Încinge și pe urmă aia menține căldura. Ăsta radiază cât aproape toată soba. Astea cinci elemente.

Se face un pic de fum, acum la început, până se încinge. După ce se încinge, nu mai scoate fum. Uite, la asta poți să te duci cu burlanul pe lungime. Să bagi burlan mai mult. Trei - patru metri de burlan și-ți dă căldură și mai multă. Țeava asta, tabla asta degajă căldură. Toată căldura se duce pe ea. Și îți dai seama, dacă o bagi pe trei - patru metri, aproape toată căldura rămâne aici. Nu mai iese direct afară. Căldura o dă peste tot. Radiază peste tot. Și în plită, și în sobă, și în burlane, explică omul avantajele vechiului sistem de încălzire”, spune un proprietar, potrivit sursei citate.

Alții ard tot felul de obiecte în butoaie din tablă sau folosesc reșoul.

...citeste mai departe despre "Speriați de facturile iernii, românii revin la sursele de încălzire folosite în comunism. „Se face un pic de fum până se încinge”" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#sisteme incalzire locuinte, #soba, #godin, #iarna, #facturi , #Stiri Administratie