STUDIU: 54% dintre maghiarii din Transilvania nu ar accepta vecini imigranti

Miercuri, 04 Noiembrie 2020, ora 15:00
430 citiri
STUDIU: 54% dintre maghiarii din Transilvania nu ar accepta vecini imigranti
FOTO: Pixabay

Un procent de 54% dintre maghiarii din Transilvania nu ar accepta vecini imigranti, conform unei anchete sociologice realizate recent pe un esantion reprezentativ, intr-un context comparativ la nivel international, in premiera pentru institutele de cercetare sociala din aceasta zona a tarii.

Cercetarea a fost coordonata de Institutul pentru Studierea Problemelor Minoritatilor Nationale (ISPMN) din Cluj-Napoca, in cadrul European Values Study, si s-a desfasurat inainte de debutul epidemiei de COVID-19, in cadrul acesteia fiind adresate intrebari dedicate masurarii atitudinilor fata de imigratie si straini.

Potrivit autorilor studiului, rezultatele privind atitudinile maghiarilor din Transilvania trebuie interpretate in contextul crizei refugiatilor din 2015, ce a dus la un discurs dominant anti-imigratie si anti-imigranti in statele Europei de Est, si mai ales Ungaria.

In cadrul cercetarii, respondentii au fost intrebati in ce masura ar accepta sa aiba ca vecin persoane de alta rasa, imigranti, romi, respectiv musulmani.

Conform studiului, procentul maghiarilor din Transilvania care ar refuza un vecin din categoriile mentionate arata in felul urmator: 54% nu ar accepta sa aiba vecin imigrant, 52% vecin rom, 42% vecin musulman si 38% vecin de alta rasa.

De asemenea, maghiarii din Transilvania au exprimat cele mai negative pareri despre consecintele pe care le are migratia asupra dezvoltarii.

"Atitudinea impotriva imigrantilor poate avea la baza mai multe componente atitudinale precum ar fi: imaginea concurentei pe piata fortei de munca, asa-numitul sovinism al bunastarii si, respectiv, teama de riscurile ce ar putea sa apara sub aspectul sigurantei si al securitatii. Romania inregistreaza valori moderate in contextul tarilor est-europene, iar Ungaria valori mai ridicate. Maghiarii din Transilvania se apropie si de aceasta data mai mult de Ungaria, insa valorile inregistrate nu sunt cu mult mai mari decat in cazul Ungariei. Explicatia ar fi ca atitudinile anti-imigranti sunt formulate in termeni culturali in comunitatea maghiara", precizeaza autorii studiului.

La intrebarea daca sunt de acord sau nu ca imigrantii "sa-si pastreze obiceiurile si traditiile specifice" au fost inregistrate ponderi relativ egale de raspunsuri afirmative, respectiv dezaprobatoare.

Ancheta sociologica European Values Study (EVS) aplicata pe un esantion al populatiei maghiare din Transilvania este o cercetare coordonata de ISPMN in colaborare cu grupul metodol ...citeste mai departe despre "STUDIU: 54% dintre maghiarii din Transilvania nu ar accepta vecini imigranti" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#studiu, #social, #eveniment, #Transilvania, #maghiari, #Ungaria, #criza refugiatilor, #toleranta, #imigranti , #Stiri Administratie