Studentii de la Drept se opun "reformei" Toader care impune pragul de 30 de ani pentru magistrati

Vineri, 25 August 2017, ora 22:25
545 citiri
Studentii de la Drept se opun "reformei" Toader care impune pragul de 30 de ani pentru magistrati
Foto: Arhiva Ziare.com

Studentii Facultatii de Drept din Universitatea Bucuresti au transmis, vineri, un comunicat de presa in care isi exprima pozitia cu privire la modificarile legilor justitiei prezentate de ministrul Tudorel Toader.

"In calitate de asociatie studenteasca reprezentativa, Asociatia Studentilor in Drept a consultat studentii Facultatii de Drept din cadrul Universitatii din Bucuresti in legatura cu propunerea ce ii afecteaza in mod direct: introducerea unui prag de varsta de 30 de ani pentru admiterea in cadrul Institutului National al Magistraturii, alaturi de conditia experientei in alta profesie juridica pentru minimum 5 ani. Astfel, in urma consultarilor, studentii facultatii se pozitioneaza impotriva unei asemenea schimbari", sustin studentii.

O astfel de modificare "substantiala a procesului de recrutare a magistratilor ar trebui sa aiba la baza fundamente stiintifice si o consultare ampla a tuturor partilor implicate, realizata intr-un mod transparent", mai arata tinerii.

"O astfel de modificare brusca aduce riscuri si poate avea un impact negativ direct asupra sistemului judiciar.

De asemenea, in cazul in care se doreste mentinerea pragului de varsta, credem ca o solutie buna ar putea fi aplicarea treptata a acestui prag, altfel existand riscul imediat al scaderii calitatii auditorilor de justitie admisi, ceea ce ar putea fi in contradictie cu aspectele urmarite prin modificarea legislativa", mai sustin studentii.

In finalul documentului, studentii isi exprima speranta ca procesul legislativ demarat "va urmari eficientizarea sistemului judiciar si consolidarea independentei Justitiei".

Una dintre modificarile legislative anuntate miercuri de ministrul Tudorel Toader este ca la Institutul National al Magistraturii sa se prezinte la examen doar candidatii care au varsta de peste 30 de ani si 5 ani experienta in domeniul juridic.

El a motivat ca judecatorul "are in mana ciocanul, are in mana puterea de a decide in legatura cu soarta unui om" si nu este firesc ca o astfel de decizie sa fie luata de un tanar de 24 de ani. ...citeste mai departe despre "Studentii de la Drept se opun "reformei" Toader care impune pragul de 30 de ani pentru magistrati" pe Ziare.com

#studenti legile justitiei prag varsta magistrati , #Stiri Administratie