Dezvaluiri din dosarul spagii la Unifarm. Cum a ajuns un turc care comercializa fasole sa vanda echipamente medicale statului roman: "Ori facem bani, ori mancam seminte"

Luni, 26 Octombrie 2020, ora 00:10
530 citiri
Dezvaluiri din dosarul spagii la Unifarm. Cum a ajuns un turc care comercializa fasole sa vanda echipamente medicale statului roman: "Ori facem bani, ori mancam seminte"
Foto: Facebook/Compania Nationala Unifarm SA

Discutii pe WhatsApp, interceptari ambientale, afaceristi straini dornici de a scoate profit, in pandemie, de pe urma statului roman, "comisioane" uriase si un amatorism de nedescris din partea functionarilor statului roman in achizitionarea de echipamente medicale. Toate astea sunt ingredientele unuia dintre cele mai mediatizate dosare penale ale anului 2020.

Cel in care fostul director al Unifarm Adrian Ionel (foto) a fost trimis in judecata de DNA pentru luare de mita, abuz in serviciu, complicitate la trafic de influenta, instigare la fals intelectual si folosirea functiei pentru favorizarea unor persoane.

Cea mai grava acuzatie adusa de DNA este aceea ca oficialul ar fi pretins 760.000 de euro intermediarului unei firme pentru a atribui un contract de furnizare de masti si de combinezoane. Adrian Ionel respinge ferm acuzatiile DNA. "Sunt nevinovat si astept sa pot convinge prin dovezi cu privire la acest fapt", declara acesta, in iunie 2020, cand a izbucnit scandalul.

Au recunoscut coruptia

Libanezul Andre Jaderian, iranianul Alireza Yousefi Jouybari si turcul de etnie kurda Memet Turan sunt trei afaceristi care au incheiat acorduri de recunoastere a vinovatiei cu procurorii DNA, in acest caz.

Afaceristii au fost de acord sa fie condamnati la cate trei ani inchisoare, cu suspendarea executarii pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de patru ani, pentru trafic si cumparare de influenta.

"In prezenta aparatorilor alesi, inculpatii au declarat expres ca recunosc comiterea faptelor retinute in sarcina lor, accepta incadrarea juridica pentru care a fost pusa in miscare actiunea penala si sunt de acord cu felul si cuantumul pedepselor aplicate, precum si cu forma de executare a acestora", acuza DNA.

Care a fost rolul fiecarui afacerist in acest caz- Dosarul sefului Unifarm, acuzat de o spaga de 760.000 de euro. Cine sunt cetatenii straini care au recunoscut coruptia la DNA

Afacerea

Pe 7 octombrie, Tribunalul Bucuresti a admis primul acord din acest dosar, in cazul iranianului Alireza Yousefi Jouybari. Informatiile din acest articol sunt din dosarul aflat pe masa judecatorilor.

In Romania, iranianul a fost/este asociat/adminstrator la doua societati, BSG Bussines Select SRL si Rafael Collection SRL. BSG Business Select SRL functioneaza sub aceasta denumire din decembrie 2019. Pana atunci, timp de opt ani, mai precis din 2011, n-a avut nicio activitate. In martie 2020, in plina pandemie, pachetul majoritar de actiuni a fo ...citeste mai departe despre "Dezvaluiri din dosarul spagii la Unifarm. Cum a ajuns un turc care comercializa fasole sa vanda echipamente medicale statului roman: "Ori facem bani, ori mancam seminte"" pe Ziare.com

#spaga DNA unifarm, #mita dna unifarm, #coruptie unifarm , #Stiri Administratie