Stelian Fuia, audiat la DNA in dosarul in care este acuzat de abuz in serviciu

Marti, 21 Ianuarie 2014, ora 15:28
1514 citiri
Stelian Fuia, audiat la DNA in dosarul in care este acuzat de abuz in serviciu

Stelian Fuia a venit, marti, la DNA pentru a fi audiat in dosarul in care este cercetat pentru abuz in serviciu, in legatura cu vanzarea unor imobile apartinand Statiunii de Cercetare Fundulea, prin care ar fi fost favorizati sora si cumnatul acestuia.

Fostul ministru al Agriculturii Stelian Fuia a declarat, la intrarea in sediul Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), ca va face declaratii dupa discutiile cu procurorii, "dar si maine in Comisie". Acesta a venit la DNA insotit de avocatul sau, Cristian Ene.

DNA a anuntat pe 8 ianuarie ca a fost inceputa urmarirea penala fata de Stelian Fuia

DNA a anuntat, in 8 ianuarie, ca a fost inceputa urmarirea penala fata de Stelian Fuia, director la Statiunea de Cercetare si Dezvoltare a Plantelor Medicinale si Aromatice Fundulea la data faptelor, pentru abuz in serviciu contra intereselor publice, daca functionarul a obtinut pentru altul un avantaj patrimonial.

In acelasi dosar sunt cercetati sora si cumnatul acestuia, Alexandrina si Daniel State, asociati la SC Procera Agrochemicals, acuzati de complicitate la abuz in serviciu contra intereselor publice, daca functionarul a obtinut pentru altul un avantaj patrimonial, in forma calificata.

Procurorii au aratat, in rezolutia de incepere a urmaririi penale, ca Stelian Fuia, in calitate de director la Statiunea de Cercetare si Dezvoltare a Plantelor Medicinale si Aromatice (SCDPAM) Fundulea, "a omis indeplinirea unui act de serviciu in cadrul unei proceduri de executare silita", fapt ce a permis vanzarea ilegala, printr-o licitatie din 19 decembrie 2005, a unor imobile din patrimoniul statului catre o persoana fizica, banii fiind platiti societatii la care sora acestuia era asociat.

Stelian Fuia, desi stia ca impotriva Statiunii de Cercetare Fundulea s-a declansat, ca urmare a unei sentinte civile, o procedura de executare silita a unor bunuri pe care institutia le detinea in calitate de concesionar, nu a facut contestatie la executare, conform Codului de procedura civila, si nu a aratat ca bunurile se aflau in patrimoniul statului, au precizat procurorii in documentul citat.

Fapta a avut in vedere stingerea unei datorii pe care, initial, Statiunea de Cercetare Fundulea o avusese fata de Statiunea Didactica Belciugatele. Dupa incuviintarea executarii silite, cu acordul Statiunii Fundulea, dreptul de a recupera datoria a fost preluat, printr-un contract de cesiune de creanta, de societatea la care sora si cumnatul lui erau asociati, respectiv Procera Agrochemicals.

"Avantajele patrimoniale obtinute de SC Procera Agrochemicals, dupa executarea silita, s-au reflectat, in mod direct, in patrimoniul invinuitilor State Alexandrina si State Daniel (sora si cumnat ai lui Fuia Stelian), asociati la SC Procera Agrochemicals. Cei doi beneficiari ai foloaselor au cunoscut si au acceptat prejudicierea statului prin modalitatea descrisa mai sus", se mai arata in documentul citat.

Fostul ministru Stelian Fuia a fost ajutat in procedura ilegala de licitatie in cazul imobilelor Statiunii de Cercetare Fundulea de un executor judecatoresc si "a indestulat" firma surorii si cumnatului sau cu aproape 180.000 de lei, potrivit procurorilor.

"Numitul Fuia Stelian, in calitate de director la Statiunea de Cercetare si Dezvoltare a Plantelor Medicinale si Aromatice Fundulea, functie pe care a detinut-o in perioada 1 martie 2005 - 15 decembrie 2008, cu stiinta, a omis indeplinirea unui act de serviciu, in cadrul unei proceduri de executare silita, fapt ce a condus la scoaterea ilegala, prin procedura de licitatie organizata de invinuitul Constantin Oprisan (executor judecatoresc fata de care este deja inceputa urmarirea penala) la 19 decembrie 2005, a unor imobile din patrimoniul statului, in valoare de 243.950 de lei si la indestularea in acest mod a creditorului SC Procera Agrochemicals Romania SRL cu suma totala de 174.631 de lei", au aratat procurorii in ordonanta de incepere a urmaririi penale.

Fuia: Dosarul "nu are legatura" cu activitatea sa politica

Fostul ministru al Agriculturii Stelian Fuia declara, pentru Mediafax, ca dosarul "nu are legatura" cu activitatea sa politica, ca este "mai vechi, de peste opt ani" si ca in 2012 s-a dispus in cazul sau neinceperea urmaririi penale.

Fuia a precizat ca are "o hartie" de la Ministerul Finantelor care certifica faptul ca activele la care se face referire in dosar sunt si astazi in domeniul public al statului.

"Acest dosar nu are legatura cu activitatea mea politica. Dosarul este unul vechi de peste opt ani si, din cate stiu eu, a fost inchis printr-o rezolutie de neincepere a urmaririi penale in 2012. Surprinzator este ca apare acest dosar, nu stiu ce elemente noi au aparut pentru a se schimba rezolutia, vom vedea. Important este ca pentru activele supuse executarii eu am facut tot ce e posibil ca ele sa ramana in domeniul public al statului. Eu am atacat in justitie, ca director, actul de executie si, la ora actuala, daca cineva este curios sa verifice situatia activelor de la Statiunea de Cercetare si Dezvoltare a Plantelor Medicinale si Aromatice Fundulea, putea vedea ca si astazi aceste active sunt in domeniul public", a explicat Fuia.

In octombrie 2008, Agentia Nationala de Integritate sesiza Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie in cazul lui Stelian Fuia, atunci deputat PDL de Calarasi, solicitand sa faca verificari pentru fals in declaratia de interese.

Agentia Nationala de Integritate arata atunci ca Fuia, in calitate de director al Statiunii de Cercetare Fundulea, a incheiat un contract cu firma Procera Agrochemicals Romania SRL, la care detinea 50 la suta din actiuni, nerespectand dispozitiile legale privind conflictul de interese.

In urma verificarilor prealabile, ANI a constatat neconcordante referitoare la actionariatul SC Procera Agrochemicals Romania SRL, firma la care Fuia ar fi fost actionar, conform declaratiilor de interese depuse de acesta.

Potrivit datelor inregistrate atunci la Oficiul National al Registrului Comertului, SC Procera Agrochemicals Romania SRL nu avea asociati persoane fizice.

Procurorii Parchetului instantei supreme au dispus, in 3 martie 2010, netrimiterea in judecata a lui Fuia, pentru fals in declaratia de interese.

Decizia a fost contestata de ANI la Inalta Curte de Casatie si Justitie in 30 aprilie 2010, plangerea fiind respinsa ca nefondata in 23 iunie 2010.

In februarie 2012, Stelian Fuia, atunci deputat si presedinte al PDL Calarasi, era propus la conducerea Ministerului Agriculturii, in Cabinetul Ungureanu. El a condus ministerul Agriculturii din 9 februarie 2012 pana la sfarsitul lunii aprilie a aceluiasi an.

Stelian Fuia a fost, intre anii 2004 si 2006, vicepresedintele PD Calarasi, apoi timp de un an a fost secretar general al filialei, iar din 2007 pana in 2008 a indeplinit functia de prim-vicepresedinte al PD Calarasi. In ianuarie 2011 a fost ales presedinte al Organizatiei Judetene Calarasi a PDL. Stelian Fuia a demisionat din PDL la jumatatea anului 2012.

#fuia dna, #doasr fuia, #fuia audiat , #Stiri Administratie