"Spovedania" deputatului care a "atentat" la afacerile BOR: "Statul sa nu mai dea in mod arbitrar bani pentru biserici"

Marti, 09 Aprilie 2013, ora 12:59
6434 citiri
"Spovedania" deputatului care a "atentat" la afacerile BOR: "Statul sa nu mai dea in mod arbitrar bani pentru biserici"

Deputatul Remus Cernea a initiat un proiect de lege prin care propune ca Biserica sa nu mai primeasca in mod direct bani de la stat, ci sa beneficieze de bunavointa cetatenilor platitori de impozite. BOR a reactionat imediat. La fel si unii politicieni, chiar daca unii nu au fost chiar "ortodocsi".

Proiectul deputatului Remus Cernea a nascut polemici aprinse. De altfel, averea enorma a Bisericii Ortodoxe Romane (BOR) si afacerile acesteia, tratate de stat cu "duhul blandetii", au creat numeroase controverse de-a lungul timpului.

In ultimii 20 de ani, statul roman a acordat Bisericii, de la buget, 784 de milioane de dolari, cea mai mare parte a sumei revenind Bisericii Ortodoxe Romane (BOR).

In numai trei ani (2007-2010) Guvernul a directionat catre culte, si in principal catre Biserica Ortodoxa Romana (BOR), jumatate din suma alocata acesteia in ultimii 20 de ani, acordand 354 de milioane de dolari, potrivit adevarul.ro.

Dupa ce proiectul sau de lege a devenit public, deputatul Remus Cernea (sustinut pe liste de PSD Constanta) a devenit "omul negru" atat pentru politicieni cat, si pentru BOR. Facut "tampit" si amenintat de seful PSD Constanta, Radu Mazare, ca ii rupe picioarele, Cernea a acceptat sa acorde un interviu pentru Business24, in care sa explice proiectul pe care il promoveaza. De partea cealalta, purtsatorul de cuvant al Patriarhiei a promis un comunicat prin care sa prezinte argumentele impotriva proiectului de lege, comunicat care pana la pubicare acestui articol nu a sosit la redactie.

Business24: Proiectul de lege are un fundament economic, se bazeaza pe cifre?

Deocamdata este un document in lucru. El nu a fost depus la Parlament, este in lucru. Eu imi doresc foarte mult sa avem un dialog atat cu cultele cunoscute din Romania, cat si cu colegii din Parlament, pentru a ajunge la un punct de vedere comun care cred ca va fi larg impartasit asupra propunerii mele.

Din felul in care functioneaza acel 2% pentru ONG-uri, se directioneaza sume consistente catre ONG-uri, in jur de 25 de milioane de euro pe an.

Numarul celor care directioneaza acei 2% catre ONG-uri creste. Anul acesta se merge spre 25%.

Putem avea o forma de finantare pentru culte care sa le asigure acestora o forma de finantare stabila, predictibila si destul de consistenta. In acelasi timp, am depasi faza actuala, in care finantarea cultelor depinde de arbitrariul deciziilor politice.

Daca in 2009, Parlamentul, prin amendamentele la buget, a finantat 2.313 biserici. Anul acesta, in 2013, au fost depuse mii de amendamente cu acest obiectiv si toate au fost respinse. Deci zero amendamente pentru constructii de noi biserici.

Este un contrast in ceea ce priveste finantarea cultelor, al deciziilor politice, care depinde de conjuncturi de la an la an.

Propunearea mea vizeaza depasirea acestui arbitrariu.

Business24: Acesta este motivul pentru care vreti sa faceti acest proiect de lege?

Sunt mai multe motive. O alta ratiune importanta este ca fiecare cetatean va putea directiona un anumit procent, care va trebui discutat si, politic vorbind, va trebui sa fie negociat.

Business24: Sustineti ca finantarea BOR ar trebui sa se faca exclusiv prin intermediul acestui tip de directionare?

Cred ca acest tip de directionare si de sustinere a Bisericii va acoperi necesarul pentru biserici, pentru ca acestea sa-si poata asigura activitatea, pentru a asigura libertatea de gandire, de constiinta si de religie pentru toti cetatenii.

De asemenea, acei cetateni care nu au o religie, si este dreptul fiecaruia sa aiba o optiune proprie in acest domeniu, nu vor mai fi obligati sa sustina cultele din banii lor, din impozitele si taxele pe care le platesc ei, asa cum din pacate se intampla acum.

Business24: Cati astfel de cetateni exista in Romania?

La ultimul recensamant, numarul prezentat oficial a fost de aproximativ 80.000 de cetateni care s-au declarat fara religie.

Credeti ca Biserica se va putea sustine 100% prin intermediul acestui tip de directionare sau si-ar putea acoperi doar o parte din nevoile financiare?

Biserica oricum are si diverse activitati economice din care mai atrage fonduri. De asemenea, Biserica poate beneficia de donatii. Sunt multiple altfel de surse de unde bisericile pot sa atraga fondurile necesare unei bune activitati.

Daca lasam in continuare acest arbitrariu sa functioneze vom avea legaturi puternice si daunatoare pentru democratie, intre politicieni si biserici. Eu cred ca autonomia bisericilor se va intari in momentul in care ele nu vor mai depinde de decizii politice pentru a-si finanta activitatea.

Business24: Valoarea sumelor alocate Bisericii de statul roman ar putea fi egalata de valoarea directionarilor de impozite?

Aceasta suma anuala va trebui sa faca obiectul unei negocieri, de toti cei care vor avea un cuvant de spus, politicieni-culte. Vor trebui facute niste calcule. 'Ce-ar inseamna daca s-ar distribui un anumit procent catre culte? Daca ar fi 3% sua 4%?'

Sunt constient ca aceasta suma va face obiectul unei negocieri politice in masura in care va fi acceptat principiul pe care il sustin eu.

Business24: Dupa ce model v-ati inspirat?

Exista modelul german, belgian sau norvegian, unde oamenii pot sa directioneze aceste sume catre cultele de care apartin, iar acele persoane care nu au o religie pot, de asemenea, sa directioneze catre asociatiile umaniste, care sunt si ele recunoscute drept organizatii care promoveaza o viziune asupra lumii.

Business24: Sustineti faptul ca statul roman nu ar mai trebui sa finanteze in niciun fel Biserica. E corecta afirmatia?

Formularea aceasata este inselatoare, pentru ca, de fapt, ceea ce spun eu este ca statul sa nu mai dea in mod arbitrar bani pentru biserici, asa cum s-a intamplat pana acum.

Fie ca era un interes electoral, fie ca politicienii incercau sa capitalizeze imaginea buna a Bisericii, se acordau sume uriase din bugetul central sau din bugetele locale pentru constructii de noi biserici.

De fapt, acei 2, 3, 5%, cat va fi procentul acceptat, sunt sume care sunt ale statului, de fapt. Cetatenii doar le directioneaza catre culte, dar sunt impozitele pe care le colecteaza statul.

E inselatoarea formularea "sa nu mai fie bani de la stat". Sa nu mai fie bani de la stat dati in mod arbitrar si care sa depinde de deciziile politicienilor. De fapt, sunt bani directionati de catre cetateni din impozitele pe care statul oricum le percepe. Intr-un fel, sunt bani de la stat, dar dati in cadrul unor reguli si in cadrul unei reglementari juste, europene, pe care o propun eu.

Vor fi bani colectati de catre stat, care intrat in buget, dar care vor fi directionati prin vointa oricarui cetatean catre culte sau catre asociatii umaniste.

Business24: Care a fost valoarea sumelor finantate de stat in 2009 pentru construirea de biserici noi?

Nu-mi amintesc suma exacta, dar inmultiti 2313 cu o medie de 20, 30, 40.000 de euro. Nu stiu exact cat a fost suma.

Grosul banilor pe care-i primeste Biserica din partea statului roman de unde vine?

Din bugetul de stat, prin secretariatul de stat, catre culte. Anul acesta s-a acordat suma de 30 de milioane de lei, iar anul trecut suma a fost de 62 de milioane de lei.

Business24: In privinta asta nu aveti niciun proiect?

Sunt bani publici, dar legea pe care o propun ar acoperi si rezolva intr-o maniera rezonabila problema finantarii cultelor in Romania. O va lega de niste principii, acum exista un bun plac, un interes de moment. In functie de factori neprincipiali se stabileste finantarea cultelor si cuantumul lor.

Mai sunt si bani care vin de la consiliile locale, sume foarte mari. In urma cu cativa ani am incercat sa aflam ce sume vin in acest mod. Sunt sume uriase si foarte greu de descoperit. Exista un capitol bugetar, in bugetele consiliilor locale, care se numeste cultura, sport, culte. Acel capitol bugetar se duce, de regula, catre finantarea de noi biserici.

Business24: Intru transparenta legislativa, cum comentati faptul ca reprezentantii Bisericii Ortodoxe Romane invart bani negri?

(n.r. Oftat) Eu sustin ca acei oameni care vor directiona un procent catre culte ar putea beneficia de reduceri la serviciile religioase pe care le vor primi. La2% pentru ONG-uri s-a calculat ca inseamna in jur de 70 de lei de persoana.

Daca facem un calcul la cati contribuabili sunt in Romania...

Business24: Cam ce reducere ar putea avea un cetatean, atunci cand la botezul copilului i se cer 500 de lei?

Ar trebui facute niste reduceri....

Cum comentati reactia virulenta a oamenilor politici si reprezentantilor BOR cu privire la propunerea pe care o vreti in dezbatere publica?

Pe de o parte, sunt convins ca oamenii care s-au pronuntat virulent nu au avut o informatie corecta despre ceea ce am sustinut.

Pe de alta parte, reactiile virulente denota o prea putina aplecare catre dialog si catre o tratare bazata pe argumente. E foarte simplu sa spui ca x e impotriva Bisericii si trebuie lapidat in viata publica.

Eu imi doresc ca prin intermediul acestui proiect sa avem o dezbatere...

Business24: Chiar credeti ca va exista o dezbatere si ca se va concretiza intr-un proiect de lege?

Voi face eforturile necesare ca dezbaterea sa aiba loc si pentru ca de pe urma ei societatea romaneasca sa se aleaga cu ceva. Sper ca o astfel de lege, care se reglementeze intr-un mod clar, limpede, finantarea cultelor, cred ca va fi un castig foarte mare.

Imi asum riscurile de imagine. Am mai fost atacat, o sa mai fiu atacat. Nu ma las intimidat, imi voi sustine ideile in continuare. Atunci cand sunt atacat la persoana intorc crestineste si celalalt obraz.

Business24: Ce mesaj doriti sa transmiteti reprezentantilor BOR?

Am mai avut discutii cu inalti ierarhi ai Bisericii. Erau foarte interesati sa inteleaga si erau deschisi pentru a merge inainte pe o astfel de propunere.

Conteaza foarte mult ce informatii ajunge la dansii.

Cred ca sunt argumente foarte puternice pentru ca bisericile din Romania sa sustina un astfel de proiect de lege. Este in avantajul, ar beneficia de sume consistente.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#finantare Biserica Romana, #finantare stat Biserica Ortodoxa Romana, #interviu Remus Cernea , #Stiri Administratie