Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Pentru ce mai dau românii șpagă: Mulți vor să se angajeze la stat, alții plătesc ilegal să se facă bine

Pentru ce mai dau românii șpagă: Mulți vor să se angajeze la stat, alții plătesc ilegal să se facă bine

Mulți români încă sunt obișnuiți să ofere mită pentru a rezolva mai repede unele situații care altfel ar dura foarte mult. Alții dau bani pentru a scăpa de dosare penale, iar o altă categorie oferă șpagă pentru a se angaja la stat sau pentru a primi mai multă atenție de la medici.

Anul trecut, 68 de angajaţi ai Ministerului Afacerilor Interne (MAI) au fost arestaţi preventiv, cu 79% faţă de anul precedent.

Permisul auto pe bază de ”sufleur”

Cele mai mediatizate cazuri de corupție sunt cele din ”fabricile” de permise auto. Deși au fost destructurate multe astfel de rețele, se pare că profitul din această activitate ilegală este atât de mare încât grupările infracționale își asumă riscul de a face închisoare.

O metodă inedită de fraudare a examenului pentru permise a fost descoperită recent de polițiștii de la Serviciul Rutier Ilfov.

„Serviciul Rutier Ilfov a surprins în flagrant 3 persoane, un instructor auto, o persoană fără calitate (sufleor) și un candidat cvasianalfabet care au fraudat proba teoretică, componentă a examenului pentru obținerea permisului de conducere organizat de SRPCIV București. Candidatul a fost cablat de cei 2, tehnica utilizată permițându-i sufleorului să vadă monitorul și să transmită răspunsurile corecte beneficiarului. Există indicii că alte 55 de persoane au fraudat proba teoretică, acestea urmând a fi aduse cu mandat de aducere la sediul IPJ Ilfov”, a transmis IPJ Ilfov.

Candidatul, în vârstă de 32 de ani, ar fi intrat în sala de examen purtând tehnică audio-video pe haine şi în urechi, aceasta permiţându-i „sufleorului” să vadă monitorul şi să transmită răspunsurile corecte beneficiarului.

„La aceeaşi dată, poliţiştii Serviciului Rutier Ilfov, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Buftea, au desfăşurat 3 percheziţii, respectiv la sediul unei şcoli de şoferi, din Bucureşti şi la domiciliile a 2 dintre cele 3 persoane, depistate în flagrant. În cadrul activităţilor de documentare, poliţiştii Serviciului Rutier Ilfov au identificat, până în prezent, alte 56 de persoane, cu privire la care există suspiciunea că ar fi fraudat proba teoretică, pentru obţinerea permisului de conducere”, a anunțat IPJ Ilfov.

Potrivit anchetatorilor, în perioada 2018-2022, un instructor auto, în vârstă de 43 de ani, împreună cu un bărbat (sufleor), în vârstă de 28 de ani şi făr ...citeste mai departe despre "Pentru ce mai dau românii șpagă: Mulți vor să se angajeze la stat, alții plătesc ilegal să se facă bine" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 652 ori
Citeste mai multe desprespaga romani permise auto medici spagari