Societatea civila cere Guvernului sa retraga ordonantele pe justitie: Aceste practici arunca Romania inapoi in anii 90!

Joi, 19 Ianuarie 2017, ora 17:50
1030 citiri
Societatea civila cere Guvernului sa retraga ordonantele pe justitie: Aceste practici arunca Romania inapoi in anii 90!
Foto: site PSD (Arhiva)

Organizatiile neguvernamentale critica foarte dur ordonantele de urgenta privind gratierea si modificarea Codului Penal precum si modul in care ministrul Justitiei, Florin Iordache, a evitat sa le aduca in dezbaterea publica, generand proteste de strada. Reprezentantii societatii civile cer retragerea lor.

"Organizatiile semnatare considera inacceptabil ca acte normative de importanta deosebita cum sunt cele care privesc gratierea colectiva si modificarile codurilor penale sa fie elaborate in secret si promovate pe agenda Guvernului fara o consultare reala a societatii romanesti, fara a oferi posibilitatea societatii civile, reprezentantilor sistemului judiciar si tuturor celor care sunt in mod real interesati, de a-si exprima punctul de vedere.

Aceste practici arunca Romania inapoi in anii 90 si sunt incompatibile cu standardele unei tari care este membra UE. De altfel, acordarea unei gratieri colective prin intermediul unei ordonante de urgenta este o actiune fara precedent in istoria postdecembrista a Romaniei. Gratierile colective anterioare s-au facut prin lege, dupa dezbateri parlamentare care ofera posibilitatea puterii si opozitiei de a expune argumente pro si contra acestei masuri, asa cum este firesc intr-o democratie", se arata intr-un comunicat semnat de Expert Forum, Institutul pentru Politici Publice (IPP), Funky Citizens, Centrul Roman de Politici Europene (CRPE), Freedom House-Romania si Grupul pentru Dialog Social (GDS).

Semnatarii pun la indoiala scopul declarat de ministrul Justitiei, Florin Iordache, si sustin ca ordonanta privind gratierea "pare sa serveasca mai degraba intereselor persoanelor care au primit condamnari pentru fapte grave".

Totodata, pe site-ul Expert Forum este prezentata o lista detaliata a infractiunilor care vor fi gratiate, un "argument in plus care ne fundamenteaza indoiala privind onestitatea demersului ministerial".

Reprezentantii societatii civile mai subliniaza faptul ca ordonanta care modifica Codul Penal face practic imposibila anchetarea abuzului in serviciu impotriva intereselor publice si scurteaza termenele de prescriptie, golind infraciunea de continut.

"Neglijenta in serviciu este dezincriminata fara a se oferi niciun fel de explicatie cu privire la necesitatea acestei actiuni. Conflictul de interese este si el golit de continut prin conditionarea existentei ...citeste mai departe despre "Societatea civila cere Guvernului sa retraga ordonantele pe justitie: Aceste practici arunca Romania inapoi in anii 90!" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#societatea civila ordonante gratiere , #Stiri Administratie