Sistemul energetic a fost mai afectat de ninsorile din ultimele zile decat in miezul iernii

Sambata, 22 Aprilie 2017, ora 21:31
2424 citiri
Sistemul energetic a fost mai afectat de ninsorile din ultimele zile decat in miezul iernii
Foto: captura YouTube / Sorin Timofticiuc

Situatia sistemului energetic in 21 aprilie a fost cu mult mai grava decat cea inregistrata in varful din aceasta iarna, a declarat, sambata, ministrul Toma Petcu, dupa intrunirea unei noi sedinte a comandamentului special reunit din cauza caderilor masive de zapada din ultimele zile.

"De ieri ne confruntam cu o situatie dificila, in mod special in zona Moldovei, acolo unde au fost inregistrate fenomene meteo severe si total neobisnuite pentru aceasta perioada. Putem spune, uitandu-ne pe datele pe care le-am analizat in comandament, ca situatia inregistrata in 21 aprilie a fost cu mult mai grava decat cea inregistrata in varful din aceasta iarna", a declarat, sambata, ministrul Energiei, informeaza Mediafax.

Ministrul a afirmat ca momentul critic a fost inregistrat vineri, in jurul orelor 13.00, cand au fost scoase din uz 3 linii de 220 kV, 15 linii de 120 kV si 155 de linii de medie tensiune, iar alte 100 de linii de medie tensiune au fost partial afectate.

Conform datelor oficiale prezentate de ministrul Energiei, 497 de localitati au ramas fara alimentare cu energie electrica si 318.119 consumatori fara acces la acest serviciu, dublu fata de miezul iernii.

"Ca sa va faceti o idee: in iarna acestui an, numarul maxim de locuitori deconectati de la retelele electrice a fost de 160.000", a precizat Toma Petcu.

Totodata, ministrul a anuntat ca "ne-am confruntat inclusiv cu o situatie neintalnita in sezonul de iarna si anume ruperea a 463 de stalpi de linii electrice".

Sambata mai erau inca deconectati de la retea 120.000 de locuitori, a anuntat Petcu.

"De departe, cele mai afectate judete sunt Galati (60.000 de consumatori) si Vaslui (51.000). In aceste judete, actioneaza acum un numar de circa 60 de echipe. Am cerut suplimentarea urgenta a echipeleor de interventie", a mai spus Toma Petcu.

Ministrul Energiei a dat asigurari ca "in cursul zilei de maine vor fi reconectate integral judetele Braila si Vrancea, deservite de Electrica, la fel ca si judetele Bacau si Iasi, unde actioneaza compania Delgaz".

Comandamentul din cadrul Dispeceratului Energetic National a fost convocat prima oara vineri, din cauza efectelor produse de vremea neobisnuit de rece si de caderile masive de zapada.

Comandamentul a dispus masuri pentru rezolvarea problemelor aparute in retea, asemanatoare celor luate pe timp de iarna. S-a cerut si de aceasta data sprijinul Armatei pentru ca echipele de interventie sa poata ajunge in zonele ramase fara curent.

...citeste mai departe despre "Sistemul energetic a fost mai afectat de ninsorile din ultimele zile decat in miezul iernii" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#stalpi energie pusi pamant zapada, #curent oprit ninsori , #Stiri Administratie