Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Sindicatele critica intentia de a trimite in spital personalul medical cu forme usoare de Covid-19: Se incalca drepturile pacientilor. Si o sugestie pentru Firea

Sindicatele critica intentia de a trimite in spital personalul medical cu forme usoare de Covid-19: Se incalca drepturile pacientilor. Si o sugestie pentru Firea

Camera Federativa a Sindicatelor Medicilor din Romania (CFSMR), afiliata la CNS "Cartel Alfa", a luat act cu ingrijorare de declaratia noului ministru al Sanatatii, conform careia salariatii din sanatate asimptomatici sau cei cu forme usoare de boala vor fi trimisi in spitale pentru acordarea asistentei medicale, se arata intr-un comunicat de presa al organizatiei.

"Fara a analiza latura umana si morala a acestui anunt, consideram ca asemenea declaratii constituie o incalcare asumata a drepturilor pacientilor care, fara sa fie avertizati, vor fi pusi in situatia de a fi tratati de persoane contaminate. Consideram ca, in conditiile unei acute lipse de personal preconizate in cazul unui scenariu cu un numar extrem de mare de pacienti, ar putea fi vorba de cooptarea salariatilor care au fost contaminati, dar s-au vindecat si sunt deja imuni (lucru confirmat de doua teste consecutive), ori de salariatii asimptomatici, ori cu forme usoare de boala, cazati in preajma spitalelor (pentru a nu isi contamina propriile familii) si care isi exprima dorinta de a acorda in continuare asistenta medicala, dar cu informarea prealabila a pacientilor despre acest lucru si cu acordul lor", sustin reprezentantii CFSMR.

Pe de alta parte, potrivit sursei citate, in privinta initiativei de testare rapida a peste 10.000 de locuitori din Bucuresti, organizatia sindicala este de parere ca personalul medical ar trebui sa faca parte din grupul-tinta.

"In acelasi timp, autoritatile intentioneaza sa testeze cu 10.000 de teste rapide populatia Capitalei, pentru un studiu epidemiologic. Ne intrebam, daca avem la dispozitie aceste teste, de ce nu se testeaza personalul angajat din spitalele Bucurestiului? Grupul-tinta in acest caz ar fi unul usor de gasit, oamenii sunt deja grupati, iar conditiile de testare sunt ideale. In acest fel, autoritatile ar putea rezolva doua probleme - testarea angajatilor si studiul epidemiologic. In plus, nu e nevoie de masini, de personal suplimentar, costume speciale (care, de altfel, ar fi extrem de utile in sectiile din linia intai).

Daca se considera ca o asemenea testare ar putea fi catalogata drept o "favorizare" a salariatilor din sanatate, de ce nu se testeaza pacientii internati in alte sectii decat cele de boli infectioase? Si ei sunt bucuresteni, si ei sunt deja grupati, nu trebuie cautati si scosi din blocuri, si sunt si ei votanti... Cu alte cuvinte consideram o cercetare de acest fel extrem de utila, insa alegerea grupului-tinta si i ...citeste mai departe despre "Sindicatele critica intentia de a trimite in spital personalul medical cu forme usoare de Covid-19: Se incalca drepturile pacientilor. Si o sugestie pentru Firea" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 580 ori