Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Sindicalistii din Sanatate se pregatesc de proteste - miting de amploare pe 19 octombrie

Sindicalistii din Sanatate se pregatesc de proteste - miting de amploare pe 19 octombrie
Sindicalistii Federatiei Sanitas se pregatesc de proteste si de un miting de amploare pe 19 octombrie, nemultumiti de limitarea sporurilor si de propunerea referitoare la transferarea contributiilor de la angajator la angajat.

"Consiliul National al Federatiei SANITAS a hotarat cateva miscari de protest in luna octombrie. Vom incepe cu strangerea de semnaturi pentru o posibila greva, dar pana atunci vom incerca cateva pichetari la sediul ministerelor Finantelor, Sanatatii si Muncii, in saptamana 2-6 octombrie.

Vrem sa organizam un mare miting in data de 19 octombrie, unde estimam sa avem in jur de 15-20.000 de participanti", a declarat, joi, presedintele Federatiei sindicale SANITAS Bucuresti, Viorel Husanu.

Liderul sindical sustine ca a decis pichetarea ministerelor din motive importante, care au "un impact devastator in sistemul de sanatate si asistenta sociala".

"In principal sunt doua-trei motive, dar foarte importante, care au impact devastator in sistemul de sanatate si asistenta sociala. Lista este insa foarte lunga.

Cele doua-trei importante sunt limitarea sporurilor la nivelul ordonatorului principal de credite, iar asa cum am spus inca din luna mai, cand inca nu se publicase in Monitorul Oficial, Legea salarizarii, care duce clar la scaderi de venituri in Sanatate, pentru ca spitalele mari nu se vor putea inchide pe acest 30%, ordonatorul principal de credite fiind Ministerul Sanatatii.

De asemenea, tichetele de masa vor disparea de la 1 ianuarie, chiar daca se spune ca de la 1 decembrie 2018 se va acorda acea norma de hrana. Oamenii nu pot trai cu promisiunea ca intre ianuarie si decembrie anul viitor nu vor lua nimic.. Al treilea motiv este posibila trece a contributiilor de la angajator la angajat.

Aceasta, dupa calculul nostru, pentru fiecare categorie profesionala in parte va duce la scaderi de venituri", a explicat Husanu.

De asemenea, in ceea ce priveste voucherele de vacanta, liderul sindical a precizat ca singura unitate sanitara din Bucuresti care le poate acorda este Spitalul Coltea, deoarece tichetele sunt incluse in bugetul unitatii.

Husanu a mai precizat ca nemultumirile sindicalistilor din Sanatate vizeaza si proiectul legislativ prin care se incearca scoaterea sindicatelor in afara Consiliilor de Administratie si lipsa unui contract colectiv de munca.

"Suntem nemultumiti si de faptul ca nu avem contract colectiv de munca, iar ministrul Sanatatii nu ne baga in seama, ca e mai mult plecat si nu isi gase ...citeste mai departe despre "Sindicalistii din Sanatate se pregatesc de proteste - miting de amploare pe 19 octombrie" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 644 ori