Romania la 100 de ani - poate cea mai buna perioada din istoria noastra

Sambata, 01 Decembrie 2018, ora 11:00
829 citiri
Romania la 100 de ani - poate cea mai buna perioada din istoria noastra
Foto: Facebook Siegfried Muresan

Romania, la 100 de ani de la Marea Unire, este, poate, in cea mai buna perioada din istoria ei. Suntem parte din cea mai puternica piata globala - Uniunea Europeana, suntem parte din cea mai puternica alianta militara din lume - NATO, iar in mai putin de o luna vom prelua conducerea Uniunii Europene.

Toate aceste lucruri s-au obtinut cu multa truda din partea romanilor. Acum, la 100 de ani, nu trebuie sa uitam provocarile si greutatile la care a fost supus poporul roman in toti acesti ani inainte de a ajunge unde suntem acum. Noi, politicienii, trebuie sa muncim pentru ca acest bine al tarii noastre sa dainuie si Romania sa creasca in continuare.

Toate motivele sa fim optimisti

In Romania este departe de a fi numai lapte si miere, suntem cu totii constienti. Mai avem mult de lucru la capitolele dezvoltare economica, infrastructura si nivel de trai. Conditiile in scoli si spitale sunt printre cele mai slabe din Uniunea Europeana. Desi am realizat progrese la nivelul justitiei si al luptei anticoruptie, vedem cum unii politicieni incearca sa stopeze acest avant. Coruptia inca este la un nivel ridicat.

Acestea sunt marile probleme ale Romaniei in an centenar. Avem, insa, toate motivele sa privim spre viitor cu optimism, dar si cu mare atentie la provocarile care ne inconjoara. Optimismul vine din pozitia privilegiata in care se afla Romania acum. Suntem parte din cea mai mare si mai puternica piata comuna - Uniunea Europeana, suntem parte din cea mai puternica alianta politica din lume - NATO, iar peste o luna vom prelua chiar presedintia UE. Traim pe un continent in care este pace de mai bine de 70 de ani datorita Uniunii Europene.

Am aderat la UE in 2007, astfel am dobandit, pe langa unitatea romaneasca, o unitate europeana. De mai bine de 10 ani, viitorul nostru este alaturi de Uniunea Europeana. Datorita UE, romanii pot calatori, studia si munci liber in toate statele membre.

Avem acces liber la o Uniune care numara 500 de milioane de suflete. In plus, avem la dispozitie fonduri europene nerambursabile de peste 5 miliarde de euro anual care sa ne ajute sa ne dezvoltam. Avem, asadar, cele mai bune premise pentru a deveni un stat cu un nivel inalt de dezvoltare. Depinde de noi daca fructificam aceste oportunitati.

Provocari

Dar, alaturi de aceste oportunitati, trebuie sa avem in vedere si provocarile cu care se confrunta tara noastra. Ele sunt legate indeosebi, dar nu numai, de valul de populism care a atins continentul european in u ...citeste mai departe despre "Romania la 100 de ani - poate cea mai buna perioada din istoria noastra" pe Ziare.com

#Romannia Centenar Siegfried Muresan , #Stiri Administratie