Seful DIICOT, despre dosarele care vor fi distruse, SRI si bomba ascunsa din Legile Justitiei: Urmeaza decapitarea sistemului judiciar!

Vineri, 22 Decembrie 2017, ora 09:35
1005 citiri
Seful DIICOT, despre dosarele care vor fi distruse, SRI si bomba ascunsa din Legile Justitiei: Urmeaza decapitarea sistemului judiciar!
Foto: magistrati.ro

Daca modificarile la Codurile Penale vor fi adoptate asa cum au fost propuse, mare parte dintre dosarele aflate astazi in cercetare sau pe rolul instantelor trebuie inchise. In plus, eliminarea unor mijloace de proba ar genera probleme in cooperarea cu autoritatile din alte state, inclusiv de incredere, afirma procurorul-sef DIICOT, Daniel Horodniceanu.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, Daniel Horodniceanu atrage atentia ca noile prevederi privind pensionarea magistratilor ar putea duce la decapitarea sistemului judiciar si pierderea a 25-30% dintre magistrati.

Sistemul va avea nevoie de minimum 10 ani sa-si revina.

Procurorul sef DIICOT ne-a vorbit si despre dosarele Black Cube si SIPA, dar si despre faptul ca eficienta operationala a Politiei a scazut foarte mult, din cauza lipsei de personal si de logistica.

Considerati ca Legile Justitiei, asa cum au fost ele adoptate in forma finala, pot leza independenta Justitiei, dupa cum afirma multi magistrati?

Mai mult sau mai putin. Dar noi inca nu stim forma finala, as vrea sa vad intai textul care va fi trimis la promulgare. Daca raspunderea magistratilor s-a modificat, in sensul ca Inspectia Judiciara nu va mai fi un filtru, este un lucru rau.

Un aspect pozitiv este ca inspectorii IJ vor fi examinati de catre Institutul National al Magistraturii. Organizarea concursurilor in interiorul IJ, ca acum, poate ridica suspiciuni.

Cum apreciati aparitia sectiei speciala de anchetare a magistratilor?

Daca nu ar fi discriminatorie, am putea spune ca s-a facut la solicitarea unei parti din magistrati, propunerea UNJR care pretinde ca ar avea o larga aprobare a judecatorilor. Noi nu stim daca e asa, pentru ca niciuna dintre asociatiile profesionale ale magistratilor nu si-a precizat numarul de membri.

Eu cred ca ar fi important sa stim ce reprezentativitate are fiecare.

Daca se dorea scoaterea din competenta DNA a infractiunilor de coruptie sau asimilate coruptiei, ele puteau fi date in sarcina SUPC (Sectia de urmarire penala si criminalistica - PICCJ) care se ocupa acum de restul infractiunilor comise de magistrati si demnitari.

Sa va dau un exemplu: unul dintre sefii de serviciu din cadrul DIICOT are vreo 300 de plangeri facute de un personaj trimis in judecata, care a si fost condamnat. Daca gasim 10 astfel de cazuri intr-un an, am putea avea 3.000 de plangeri, ceea ce inseamna blocaj pentru o sectie de 15 procurori. Si romanul este adesea tentat sa petitioneze.

Citeste mai departe despre "Seful DIICOT, despre dosarele care vor fi distruse, SRI si bomba ascunsa din Legile Justitiei: Urmeaza decapitarea sistemului judiciar! Interviu" pe Ziare.com.

#Daniel Horodniceanu DIICOT, #modificare Legi Justitie, #modificare cod procedura penala, #dosarul Black Cube , #Stiri Administratie