Scandalul Cambridge Analytica mai trece o granita: O companie din Canada, complice la furtul de date

Miercuri, 28 Martie 2018, ora 09:48
1209 citiri
Scandalul Cambridge Analytica mai trece o granita: O companie din Canada, complice la furtul de date
Foto: Arhiva Facebook/ Cambridge Analytica

Scandalul referitor la folosirea neautorizata a datelor utilizatorilor Facebook de catre consultantii politici s-a extins marti, cand un informator a declarat in Parlamentul britanic ca firma canadiana AggregateIQ a dezvoltat un program pentru tintirea alegatorilor republicani in alegerile prezindentiale din SUA, in 2016.

Christopher Wylie, care a dezvaluit anterior ca firma de consultanta politica Cambridge Analytica a accesat datele a 50 de milioane de utilizatori Facebook pentru realizarea profilurilor alegatorilor in beneficiul campaniei lui Donald Trump, a spus ca firma AggregateIQ (AIQ) a construit un soft numit Ripon pentru a realiza profilurile alegatorilor.

Wylie a oferit aceste informatii intr-o comisie parlamentara britanica, la cateva minute dupa ce directorul general al Facebook, Mark Zuckerberg, a refuzat sa apara in fata parlamentarilor de la Londra pentru a da explicatii.

Seful comisiei a spus ca decizia lui Zuckerberg este surprinzatoare si i-a cerut sa se mai gandeasca, transmite Reuters.

CNN a relatat ca Zuckerberg a acceptat sa fie audiat in Congresul SUA.

Dezvaluirile referitoare la folosirea datelor utilizatorilor in scopuri politice a dus la scaderea capitalizarii de piata a Facebook cu peste 100 de miliarde de dolari si a ingrijorat investitorii ca incapacitatea marilor companii de tehnologie de a proteja confidentialitatea datelor ar putea indeparta companiile care isi fac publicitate si ar putea duce la introducerea unor reglementari mai stricte.

Citeste si Nume mari si-au suspendat reclamele de pe Facebook in urma scandalului furtului de date

"Exista acum dovezi tangibile ca AIQ a construit Ripon, care este softul care a utilizat algoritmii din datele Facebook", a afirmat Wylie in comisia pentru industria digitala, cultura, media si sport a Parlamentului britanic.

Facebook este investigata intens dupa dezvaluirile lui Wylie despre folosirea incorecta a datelor personale si rolul pe care l-ar fi putut avea in alegerile prezidentiale din 2016.

Zuckerberg si-a cerut scuze, saptamana trecuta, pentru greselile Facebook si a promis masuri mai stricte pentru restrictionarea accesului unor terte parti la astfel de informatii.

Ripon, un oras din Wisconsin unde Partidul Republican a fost fondat in 1854, este numele dat unui soft care permite unei campanii gestionarea bazei de date a alegatorilor, tintirea anumitor votanti, administrarea colectarii de fonduri si efectuarea sondajelor.

Reprezentantii Aggregat ...citeste mai departe despre "Scandalul Cambridge Analytica mai trece o granita: O companie din Canada, complice la furtul de date" pe Ziare.com

#companie Canada scandal furt date, #Cambridge Analytica companie Canada, #companie AggregateIQ aplcatie Ripon , #Stiri Administratie