Sansa de a nu avea noroc

Luni, 01 Mai 2017, ora 10:49
2036 citiri
Sansa de a nu avea noroc

De aceasta data, meteorologii au nimerit-o. Au prezis ca la inceputul weekendului avem sanse sa fie vreme urata, chiar sa ploua. Si chiar asa s-a intamplat. Sambata a plouat nu numai in Bucuresti, dar si in tara. Duminica la fel. Corect. Bravo, meteorologi! Nu-i o situatie prea fericita pentru cine a plecat cu rucsacul in spinare, dar tot e bine, ca n-am avut vreo sansa sa ninga sau sa viscoleasca.

Iar sansele noastre rele din prima parte a intervalului se compenseaza cu partea a doua - pe 1 mai vremea s-a anuntat schimbatoare sau chiar frumoasa. N-am mai avut sanse sa ploua, decat pe alocuri, indeosebi la munte. Inca o data, meteorologii sunt OK.

Sunt OK cu vremea, dar nu si cu sansele. Daca ne uitam in Dictionarul Explicativ al Limbii Romane - faimosul DEX - gasim acolo semnificatia cuvantului in cauza, prezentata in principal astfel:

"SANSA, sanse, s. f. Imprejurare favorabila, posibilitate de reusita, de succes; noroc".

Asadar sansa - un neologism preluat din franceza - este cam sinonim cu cuvantul neaos romanesc noroc. Cand le vorbesti turistilor ca au sanse sa-i ploua la munte, e ca si cum le-ai prevesti ca-i paste norocul sa ajunga ciuciulete la destinatie. Curat noroc, sa tot ai asemenea sanse!

Am mai auzit la televizor specialisti in seismologie avertizand populatia ca, dat fiind timpul scurs din 1977 incoace, avem multe sanse sa ne loveasca in curand un nou cutremur devastator. Brrr! Poti spune ca exista riscul, pericolul, primejdia, amenintarea, dar in niciun caz sansa, intrucat cutremurul nu este pentru nimeni un motiv de noroc, o imprejurare favorabila sau o posibilitate de reusita.

In alte ocazii, comentatorii de la televizor se exprima curent si cat se poate de siguri pe ei, atunci cand spun: "contestatia are toate sansele sa fie respinsa" sau "avem sanse sa fim amendati de instantele internationale" ori "exista sanse sa ne loveasca din nou inundatiile".

Nu o data am auzit chiar demnitari de-ai nostri pronuntandu-se cu toata seriozitate, cam asa: incercam si aceasta varianta, dar stim ca are destule sanse sa nu reuseasca.

Nu este numai incorect, este chiar jenant. Este ca o melodie superba, cantata de un afon. Si cum ar fi, totusi, corect? Corect ar fi sa spunem ca varianta n-are sanse sa reuseasca, de asemenea ca suntem in primejdie de a fi amendati, ca ne ameninta inundatiile sau cutremurul, ca riscam sa ni se respinga contestatia, exista pericolul sa ploua, sa ninga, sa viscoleasca. Observati, pericolul nu sansa.

...citeste mai departe despre "Sansa de a nu avea noroc" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#previziuni meteorologice, #specialisti in seismologie, #comentatori tv , #Stiri Administratie