Saftoiu: TVR va plati 16,5 milioane de lei celor 635 de angajati concediati

Duminica, 27 Ianuarie 2013, ora 09:02
1820 citiri
Saftoiu: TVR va plati 16,5 milioane de lei celor 635 de angajati concediati
Foto: Digi 24

TVR va plati 16,5 milioane de lei celor 635 de angajati care vor fi concediati din institutie de la 1 februarie, iar de la 1 martie 2013, televiziunea nationala va intra intr-un process "de renastere".

Potrivit lui Claudiu Saftoiu, presedintele - director general al TVR, in prezent, Televiziunea Romana are un numar total de 3.150 de angajati, dintre care, de la 1 februarie, vor ramane 2.450, in timp ce 635 de persoane vor fi concediate, iar alte 65 au contractele de munca suspendate, a explicat Saftoiu intr-un interviu acordat Mediafax.

"Este vorba despre despartirea de un grup, de o comunitate, care de la an la an s-a marit in Televiziunea Romana, din cauza unui management defectuos. Acesta a fost rolul corectiv al restructurarii dureroase si dificile, dar absolut necesare si obligatorii", a spus Claudiu Saftoiu.

TVR are in momentul de fata o pierdere cumulata de circa 130.000.000 de euro, in timp ce datoriile fiscale acumulate de televiziunea publica la bugetul de stat sunt in cuantum de 65.000.000 de euro. Astfel, din luna februarie, Institutia trebuie sa plateasca in fiecare luna la bugetul de stat in jur de 1.000.000 de euro, pentru a-si achita datoriile.

De asemenea, in urma concedierilor colective, TVR trebuie sa plateasca salarii compensatorii care au fost bugetate la 16.500.000 de lei (aproximativ 4.000.000 de euro).

"Proiectia financiara pe care am previzionat-o pentru 2013 include si sumele necesare pentru plata salariilor compensatorii", a aratat directorul general, precizand ca, in urma concedierilor colective, presiunea financiara asupra TVR se va reduce cu aproximativ 30%.

Pe de alta parte, Claudiu Saftoiu are planuri mari pentru Televiziunea Romana. Astfel, TVR va accesa in luna februarie un credit operational, in valoare de pana la 20.000.000 de euro, pentru refinantarea datoriilor, dar si pentru repornirea productiei de televiziune, in jurul datei de 1 martie.

Printre planurile lui presedintelui Televiziunii Romane se numara si dezvoltarea parteneriatului TVR News - Euronews, prin cresterea procentului de continut romanesc pe TVR News, odata cu preluarea lucrarilor Parlamentului, dar si prin operarea din nou in regim de breaking news.

TVR Cultural este un alt aspect care il preocupa pe Saftoiu: "Nu voi accepta niciodata sa se spuna ca a fost un capriciu al presedintelui-director general suspendarea licentei TVR Cultural si inchiderea temporara a canalului. A fost singura solutie a momentului, pentru care inca o data platesc acest tribut al unei actiuni aparent brutale. Insa este bine de stiut ca, in perioada urmatoare, si este vorba despre anul acesta, misiunea culturala a televiziunii publice va fi asumata intr-o formula de parteneriat despre care vom vorbi la momentul la care se va apropia de concretizare".

De asemenea, conducerea TVR vrea sa transforme TVR 3 intr-un post dedicat zonelor rurale, "Romaniei profunde", in care accentul sa cada pe zona agricola. "In asa fel incat TVR 3 sa devina o expresie a dimensiunii rurale a Romaniei, in genul productiei ?Viata satului?", a declarat Claudiu Saftoiu.

Toate acestea vor fi posibile, insa, numai daca se va reusi "eficientizarea costului, orei/ minutului de transmisie la TVR". "Aceasta este ambitia mea. Sa realizam productii de televiziune de calitate, in conditiile in care costul acestora sa fie unul adecvat posibilitatilor si adaptat realitatilor financiare", a mai adaugat presedintele Televiziunii Romane.

#concedieri TVR, #reorganizare TVR, #pierderi Televziunea Romana, #conducere TVR, #strategie dezvoltare TVR , #Stiri Administratie