Romania ramane si in luna iulie in topul tarilor din UE cu cea mai ridicata rata de crestere a inflatiei

Miercuri, 19 August 2020, ora 13:14
823 citiri
Romania ramane si in luna iulie in topul tarilor din UE cu cea mai ridicata rata de crestere a inflatiei
Foto: Pixabay

Rata anuala a inflatiei in zona euro a urcat usor pana la 0,4% in luna iulie 2020, de la 0,3% in luna iunie 2020, in timp ce in Uniunea Europeana a urcat pana la 0,9%, de la 0,8% in luna precedenta. Tarile membre cu cele mai ridicate rate ale inflatiei sunt tot Ungaria, Polonia, Cehia si Romania, arata datele publicate, miercuri, de Oficiul European de Statistica (Eurostat).

Comparativ cu situatia din luna iunie, rata anuala a inflatiei in luna iulie a scazut in 10 state membre, a ramas stabila in trei si a crescut in 14. In Romania, rata anuala a inflatiei a crescut pana la 2,5% in luna iulie, de la 2,2% in luna iunie.

Cele mai ridicate rate anuale ale inflatiei din UE au fost inregistrate, luna trecuta, in Ungaria (3,9%), Polonia (3,7%), Cehia (3,6%) si Romania (2,5%). La polul opus sunt unele state membre UE unde rata anuala a inflatiei este negativa: Grecia (minus 2,1%), Cipru (minus 2%) si Estonia (minus 1,3%).

In zona euro, cel mai semnificativ impact asupra cresterii anuale a preturilor l-au avut preturile la produse industriale (0,42 puncte procentuale), urmate de preturile la alimente, bauturi alcoolice si tigari (0,38 puncte procentuale). In schimb, scaderea preturilor la energie a sters 0,83 puncte procentuale din avansul inflatiei, in luna iulie.

Eurostat subliniaza, insa, ca inflatia de baza (core inflation), adica ceea ce ramane dupa ce sunt eliminate preturile pentru bunuri volatile, precum energia si alimentele, a fost de 1,3% in luna iulie, dupa un avans de 1,1% in luna iunie. Inflatia de baza este urmarita cu atentie de catre BCE la elaborarea deciziilor sale de politica monetara.

In cazul Romaniei, Institutul National de Statistica (INS) a informat anterior ca rata anuala a inflatiei a urcat la 2,8% in luna iulie a acestui an, de la 2,6% in iunie, in conditiile in care marfurile alimentare s-au scumpit cu 5,57%, serviciile cu 3% iar marfurile nealimentare cu 0,88%.

"Preturile de consum in luna iulie 2020, comparativ cu luna iulie 2019, au crescut cu 2,8%. Rata anuala calculata pe baza indicelui armonizat al preturilor de consum (IAPC) este 2,5%. Rata medie a preturilor de consum in ultimele 12 luni (august 2019 - iulie 2020) fata de precedentele 12 luni (august 2018 - iulie 2019), calculata pe baza IPC, este 3,2%. Determinata pe baza IAPC, rata medie este 3,1%", se arata in comunicatul INS.

Rata anuala a inflatiei IPC pentru sfarsitul anului curent si al anului viitor este prognozata la 2,7% si, respectiv, la 2,5%, p ...citeste mai departe despre "Romania ramane si in luna iulie in topul tarilor din UE cu cea mai ridicata rata de crestere a inflatiei" pe Ziare.com

#Romania, #UE, #inflatie, #scumpiri, #alimente, #Eurostat, #Institutul National Statistica , #Stiri Administratie