Ceremonia de preluare a presedintiei UE: Liderii europeni au vorbit pe scena despre statul de drept, in fata Ateneului s-au scandat mesaje anticoruptie

Joi, 10 Ianuarie 2019, ora 22:13
939 citiri
Ceremonia de preluare a presedintiei UE: Liderii europeni au vorbit pe scena despre statul de drept, in fata Ateneului s-au scandat mesaje anticoruptie
Foto: Arhiva site/Guvernul Romaniei

Romania a preluat, oficial, presedintia Consiliului UE, intr-o ceremonie la Ateneul Roman, in care liderii europeni, printre care Antonio Tajani si Jean Claude Juncker, au vorbit despre importanta respectarii statului de drept si au transmis ca locul Romaniei e in Schengen. Sincron, romanii au scandat afara mesaje anticoruptie.

Bucurestenii, printre ei aflandu-se si Mihai Sora si Dacian Ciolos, i-au intampinat pe liderii europeni in fata Ateneului, unde au scandat mesaje pro-europene si anticoruptie si PSD. De altfel, mesajele romanilor au fost sincronizate cu cele transmise de liderii europeni, pe scena Ateneului Roman: statul de drept este o valoare cruciala pentru Uniunea Europeana.

Discursurile liderilor din UE au fost incurajatoare, dar in acelasi timp sobre: si Juncker, si Tajani, presedintele Parlamentului European, au transmis ca locul Romaniei este in Schengen, dar cu totii au tinut sa aminteasca faptul ca statul de drept nu este negociabil, chiar daca UE e un spatiu al compromisurilor.

Un moment special a fost acela al discursului lui Donald Tusk - integral in limba romana, cu multe trimiteri la cultura romana, cu citate din Mircea Eliade, Andrei Plesu si Nichita Stanescu. Si Antonio Tajani a spus cuvintele de introducere si cele finale in limba romana.

In ceea ce priveste mesajele politicienilor romani, de remarcat ca Florin Iordache, care a vorbit in locul lui Dragnea, a amintit de tensiunile din politica interna, iar Calin Popescu Tariceanu a vrut sa vorbeasca doar in engleza.

Singurul lider politic absent de la ceremonia importanta pentru Romania a fost chiar unul dintre liderii coalitiei de guvernare, Liviu Dragnea, desi agenda oficiala a evenimentului este cunoscuta de multa vreme. In locul lui, a vorbit Florin Iordache.

In fata Ateneului, bucurestenii au fost chemati sa isi exprime apartenenta europeana, intr-un prostest simbolic intitulat "Vrem Europa, nu dictatura!".

Ziare.com a transmis LIVE TEXT cele mai importante declaratii si evenimente ale serii.

21:08: Viorica Dancila este cea care are discursul final:

- Va multumesc pentru prezenta dumneavoastra in cadrul acestui eveniment, in care marcam un eveniment important pentru Romania. Pentru mine este un moment incarcat de emotie, pentru ca am onoarea de a vorbi in numele concetatenilor mei, in numele Romaniei, care timp de sase luni va sta cu demnitate la masa la care se iau decizii importante ale Uniunii Europene.

- Romania va conduce cu demnitate Consiliu ...citeste mai departe despre "Ceremonia de preluare a presedintiei UE: Liderii europeni au vorbit pe scena despre statul de drept, in fata Ateneului s-au scandat mesaje anticoruptie" pe Ziare.com

#Juncker UE Iohannis Ateneu protest , #Stiri Administratie