Romania nu trece de MCV: Reformele au stagnat in 2017, CE cere respectarea independentei Justitiei

Miercuri, 15 Noiembrie 2017, ora 11:33
845 citiri
Romania nu trece de MCV: Reformele au stagnat in 2017, CE cere respectarea independentei Justitiei
Foto: Comisia Europeana

In ciuda realizarii unora dintre obiectivele propuse, Comisia Europeana (CE) nu poate inca sa concluzioneze ca obiectivele de referinta ale MCV (Mecanismul de Cooperare si Verificare) sunt, in acest moment, indeplinite satisfacator de Romania, se arata in ultimul raport privind progresele inregistrate de Romania, dat publicitatii miercuri de CE.

Mai mult, Comisia subliniaza ca s-au inregistrat unele progrese in privinta unor obiective, sub rezerva aplicarii lor in practica si considera ca provocarile la adresa independentei sistemului judiciar reprezinta o importanta sursa de ingrijorare in acest moment.

In acelasi timp, Comisia constata ca ritmul global al reformelor a stagnat in cursul anului 2017, ceea ce a dus la incetinirea punerii in aplicare a recomandarilor restante, cu riscul redeschiderii unor chestiuni care, in raportul din ianuarie 2017, au fost considerate inchise.

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, spune ca raportul Comisiei Europene este pozitiv

"Am constatat progrese in unele domenii, dar mai sunt multe inca de facut. Romania a pus in aplicare multe dintre recomandarile noastre, dar in privinta altora nu a realizat pana acum progrese suficiente. Ma bazez pe Guvernul Romaniei sa continue reformele necesare si sa evie regresul, astfel incat sa putem colabora in atingerea obiectivului de finalizare a MCV in cadrul actualului mandat al Comisiei", a declarat Frans Timmermans, prim vicepresedintele CE.

In ce priveste recomandarile pentru viitor, in comunicat se arata: "Comisia ramane de parere ca, printr-o cooperare loiala intre institutiile statului, printr-o orientare politica ferm ancorata in realizarile trecutului si prin respectarea independentei sistemului judiciar, Romania va putea, in viitorul apropiat, sa puna in aplicare recomandarile restante si, prin urmare, sa indeplineasca in mod satisfacator obiectivele de referinta ale MCV".

Comisia Europeana a publicat, miercuri, cel mai recent raport al sau referitor la etapele parcurse de Romania pentru a-si indeplini angajamentele privind reforma judiciara si combaterea coruptiei, in contextul Mecanismului de cooperare si de verificare (MCV) instituit in 2007, cand Romania a aderat la Uniunea Europeana.

Raportul analizeaza in mod concret progresele inregistrate in ceea ce priveste punerea in aplicare a celor 12 recomandari formulate de Comisie in raportul sau din ianuarie 2017 privind MCV.

Ultimul raport al Comisiei, din ianuarie 2017, a trecut in revista progresele g ...citeste mai departe despre "Romania nu trece de MCV: Reformele au stagnat in 2017, CE cere respectarea independentei Justitiei" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#raport MCV Romania noiembrie 2017 , #Stiri Administratie