România a încasat primii bani din PNRR: 1,8 miliarde de euro au intrat în cont de la Comisia Europeană

Joi, 02 Decembrie 2021, ora 14:37
1327 citiri
România a încasat primii bani din PNRR: 1,8 miliarde de euro au intrat în cont de la Comisia Europeană
Sumele din PNRR vor fi disponibilizate în zece rate FOTO Pixabay

Comisia Europeană a transferat joi, 2 decembrie, 1,8 miliarde de euro României, sub formă de prefinanțare, echivalentul a 13% din totalul de granturi alocate acestei țări în cadrul Mecanismului de redresare și reziliență.

Se preconizează că România va primi, pe parcursul planului său, un total de 29,2 miliarde EUR, din care granturi în valoare de 14,2 miliarde EUR și împrumuturi în valoare de 14,9 miliarde EUR.

„Plata de astăzi a fost efectuată ca urmare a succesului primelor operațiuni de împrumut derulate în cadrul instrumentului NextGenerationEU. Până la sfârșitul anului, Comisia intenționează să mobilizeze până la 80 de miliarde EUR sub formă de finanțare pe termen lung, care va fi completată cu titluri pe termen scurt („EU-Bills”), pentru a finanța primele plăți planificate în favoarea statelor membre în cadrul NextGenerationEU”, se arată într-un comunicat de presă.

Acordul de finanțare între România și Comisia Europeană, necesar pentru a primi această primă pre-finanțare a fost a semnat de fostul premier interimar Florin Cîțu, la 25 noiembrie.

Pentru această a doua tranșă, noul ministru de finanțe Adrian Câciu a semnat acordul de împrumut vineri, 26 noiembrie, potrivit unui comunicat al Ministerului de Finanțe.

Fondurile totale alocate prin PNRR, în total – 29,2 miliarde euro sunt alcătuite din granturi – de circa 14,2 miliarde euro și împrumuturi – de circa 14,9 miliarde euro.

Sumele din PNRR vor fi disponibilizate în zece rate.

Perioada de disponibilitate a împrumutului este 31 decembrie 2026, iar fiecare tragere, inclusiv prefinanţarea, va avea o maturitate de 30 de ani de la data disponibilizării, din care o perioadă de graţie de zece ani. Rambursarea se va face în rate egale pe perioada rămasă până la maturitate.

România beneficiază prin PNRR de aproximativ 29,18 miliarde de euro, dintre care 14,24 miliarde de euro grant şi restul împrumut.

1,8 miliarde de euro, echivalentul a 13% din totalul de granturi alocate

Comisia Europeană a transferat, joi, României, 1,8 miliarde de euro sub formă de prefinanţare, reprezentând echivalentul a 13 % din totalul de granturi alocate acestei ţări în cadrul Mecanismului de redresare şi rezilienţă. Se preconizează că România va primi, pe parcursul planului său, un total de 29,2 miliarde euro, din care granturi în valoare de 14,2 miliarde euro şi împrumuturi în valoar ...citeste mai departe despre "România a încasat primii bani din PNRR: 1,8 miliarde de euro au intrat în cont de la Comisia Europeană" pe Ziare.com

Start Up Nation vine în acest an cu un buget de 400 milioane euro. Când va fi deschis programul
Start Up Nation vine în acest an cu un buget de 400 milioane euro. Când va fi deschis programul
Ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Adrian Câciu, a anunțat că 400 de milioane de euro vor fi disponibile pentru Start Up Nation 2024, pentru IMM-uri. Această sumă...
#PNRR, #bani, #Comisia Europeana, #prima transa PNRR, #finantare pnrr , #Stiri Administratie