Romania e rupta in bucati. Cum putem repara prapastiile din societate

Miercuri, 08 Februarie 2017, ora 07:15
4021 citiri
Romania e rupta in bucati. Cum putem repara prapastiile din societate

Dorinta de mai bine, dorinta de a trai intr-o altfel de societate, mai democratica si mai transparenta, in care tarele trecutului comunist sa nu mai planeze ca un spectru aducator de molime asupra intregii societati, sunt forta si totodata liantul care ii mobilizeaza si unesc pe sutele de mii de oameni care, deja de peste o saptamana, protesteaza in marile orase ale Romaniei.

In tot acest rastimp, au fost exprimate, in spatiul mediatic si social-media, sute, daca nu mii de opinii si concluzii cu privire la fortele motrice care ii determina pe acesti oameni sa nu paraseasca agora.

Cred ca cel mai grav diagnostic este cab. Or, acest fenomen are radacini mult prea profunde pentru a putea fi solutionat printr-o actiune singulara de retragere a ordonantei de urgenta care a provocat valul de nemultumire.

De altfel, asistam la o inclestare intre institutii ale statului. Tensiunile nemaipomenite care exista, astazi, atat intre institutii ale statului, dar si in intreaga societate romaneasca pot fi reduse doar prin initierea unui dialog veritabil si sincer intre toate entitatile aflate azi in conflict.

Avem nevoie de dialog intre institutii, de dialog intre stat si societatea si avem nevoie, evident, de dialog politic.

Multe voci s-au ridicat in ultimele zile pentru sau impotriva unor actiuni, idei sau cai de a merge mai departe. Dintre toate acestea extrem de binevenita mi se pare scrisoarea deschisa semnata de conducerea Universitatii "Babes-Bolyai".

Universitarii clujeni lanseaza un apel la dialog, formuleaza un diagnostic lucid al momentului si propun si o solutie pentru iesirea din marasmul actual: "Romania are nevoie, mai mult decat oricand, de coeziune sociala, iar conducerea UBB indeamna la construirea unui dialog real intre institutiile statului, a caror menire este aceea de a crea si de a pastra armonia in societate si de a asigura atasamentul nostru ferm la valorile Uniunii Europene". Nimic mai adevarat!

Societatea din Romania este fragmentata, atomizata. Coeziunea sociala dorita este chiar opusul situatiei in care se afla azi societatea, intr-un soi de feudalizare, in care se casca din ce in ce mai multe prapastii intre generatii, intre diferitele categorii sociale, intre locuitorii diferitelor regiuni ale Romaniei, intre cei care au ales sa ramana in tara si cei care traiesc in diaspora.

Putem adauga si cea mai recenta manifestare a atomizarii, si anume prapastia care ii desparte pe cei care protesteaza in Piata Victoriei din Bu ...citeste mai departe despre "Romania e rupta in bucati. Cum putem repara prapastiile din societate" pe Ziare.com

#dialog social proteste ordonanta , #Stiri Administratie