Robotii vor elimina 85 de milioane de locuri de munca in urmatorii cinci ani, in contextul pandemiei

Joi, 22 Octombrie 2020, ora 04:00
871 citiri
Robotii vor elimina 85 de milioane de locuri de munca in urmatorii cinci ani, in contextul pandemiei
Copil si robot, Japonia FOTO Unsplash

Robotii vor elimina 85 de milioane de locuri de munca in cadrul companiilor mijlocii si mari in urmatorii cinci ani in contextul in care pandemia de COVID-19 accelereaza schimbarile de pe piata muncii, ceea ce risca sa amplifice inegalitatile, releva un studiu al Forumului Economic Mondial (WEF), citat de Reuters.

Sondaje realizate in randul a aproape 300 de companii globale arata ca patru din cinci directori accelereaza planurile de a digitaliza munca si de a introduce noi tehnologii, anuland progresele in privinta angajarilor inregistrate dupa criza financiara din 2007-2008.

"COVID-19 a accelerat venirea viitorului in privinta muncii", a declarat directoarea WEF, Saadia Zahidi.

In privinta lucratorilor care ar urma sa isi pastreze posturile in urmatorii cinci ani, aproape jumatate vor trebui sa invete noi calificari, iar pana in 2025 angajatorii vor imparti egal munca intre oameni si masinarii, subliniaza studiul.

In general, crearea de locuri de munca incetineste, iar eliminarea de posturi se accelereaza, in contextul in care companiile din intreaga lume folosesc mai degraba tehnologia decat angajati oameni pentru a introduce date, pentru contabilitate si pentru sarcini administrative.

Vestea buna este ca vor aparea peste 97 de milioane de locuri de munca in domeniul sanatatii si ingrijirii, in industrii tech precum inteligenta artificiala si in crearea de continut, a precizat Forumul Economic Mondial, care isi are sediul la Geneva.

"Sarcinile unde oamenii isi vor putea pastra avantajele (in fata masinariilor - n.r.) sunt managementul, consilierea, luarea de decizii, gandirea, comunicarea si interactiunea", arata studiul.

Va creste cererea pentru lucratorii care pot acoperi posturi in economia verde, in domeniul datelor inovatoare si in cel al gestionarii functiilor inteligentei artificiale si care isi pot asuma roluri in inginerie, 'cloud computing' si dezvoltare de produse.

Aproximativ 43% dintre companiile chestionate s-au declarat pregatite sa isi reduca forta de munca in urma integrarii tehnologiei, 41% intentioneaza sa isi extinda folosirea de contractori, iar 34% iau in considerare extinderea fortei de munca datorita integrarii tehnologiei, mai releva studiul. ...citeste mai departe despre "Robotii vor elimina 85 de milioane de locuri de munca in urmatorii cinci ani, in contextul pandemiei" pe Ziare.com

#roboti, #locuri de munca, #pandemie , #Stiri Administratie

Curs valutar

1 EUR = 4.9768 RON

0.0004

1 USD = 4.7609 RON

-0.0465
  1. 900.000 de români loviți într-o țară vestică: Cea mai mare criză din ultimii 80 de ani, valuri de concedieri
  2. Acum este evident pentru toată lumea că România este în faliment, susține Florin Cîțu. Ce instituții sunt vinovate de acest "genocid economic"
  3. De la București la Chișinău, pe autostradă. Când va fi posibilă "minunea": "Lucrările vor demara la începutul lunii februarie"
  4. Europa în fața unei crize profunde. Avertismentul unui antreprenor român: „Dacă până acum Europa era în disputa cu Rusia, acum SUA vor începe o confruntare cu UE”
  5. Cea mai recentă măsură de pe masa Guvernului Ciolacu, o „bombă cu ceas". Un cunoscut economist român pune „tunurile" pe alianța PSD+PNL+UDMR: „Scamatorie fiscală, demnă de o țară din lumea a treia"
  6. O firmă din China își închide fabrica din România și concediază aproape 500 de oameni. Chinezii începuseră producția de doar trei ani, cu ajutor financiar de la statul român
  7. Lovitură primită de Trump chiar în prima zi de la inaugurare. O principală sursă a averii lui este în picaj
  8. Companiile de stat care riscă să fie închise. Marcel Ciolacu, ultimatum pentru firmele care ies pe roșu
  9. Donald Trump începe războiul comercial cu Uniunea Europeană. "UE este foarte rea pentru noi. Ne tratează foarte rău"
  10. Bulgaria a atins linia de finiș înaintea României. Cum a reușit: aderarea la euro, inflație scăzută, datorii mici și deficit ușor de gestionat