RISE Project: Rebelii din Siria sunt inarmati de americani cu ajutorul Romaniei si Bulgariei

Miercuri, 13 Septembrie 2017, ora 10:45
1337 citiri
RISE Project: Rebelii din Siria sunt inarmati de americani cu ajutorul Romaniei si Bulgariei
Foto: Arhiva Pixabay

O investigatie internationala la care au participat si jurnalisti de la RISE Project arata ca Romania si Bulgaria au jucat "un rol cheie" in inarmarea gruparilor rebele din Siria.

"Factiunile rebele siriene, sprijinite de Statele Unite, care lupta atat impotriva gruparii teroriste Statul Islamic (ISIS), cat si contra dictatorului Bashar al-Assad, au primit arme si munitie trimise inclusiv din portul Constanta. Pe hartie, aceste exporturi de armament s-au oprit in Iordania si Turcia, dar o investigatie BIRN si OCCRP, la care au contribuit si reporteri RISE Project, arata ca destinatia finala a fost teatrul de razboi din Siria", scrie RISE Project.

Astfel, reporterii au reusit sa reconstituie, in baza unor documente, rapoarte oficiale si discutii cu oameni din interior, o retea complexa prin care Pentagonul alimenteaza cu arme Siria, ascunzand totodata destinatia finala a acestora.

Expertii consultati de sursa citata spun ca acest lucru "pune guvernele est-europene care vand arme si munitie sub riscul de a incalca legislatia internationala".

"Operatiunile fac parte din cel mai mare program de achizitii de armament stil sovietic din istoria Pentagonului. Circa 2,2 miliarde de dolari vor fi investite astfel, pana in 2022, pentru a inarma rebelii sirieni in lupta cu ISIS", scrie RISE Project.

De exemplu, in decembrie 2015, aproape 1.000 de tone de arme si munitie, inclusiv lansatoare de rachete, au plecat din Constanta catre porturile militare din Aqaba (Iordania) si Agalar (Turcia). De asemenea, in martie 2016, alte 2.000 de tone de armament au fost incarcate din Constanta si Burgas (Bulgaria), cu destinatia Aqaba (Iordania).

"Ruta Burgas - Constanta a fost folosita din nou, in septembrie 2016, cand vasul cargo NV Norfork, incarcat cu zeci de containere metalice, a ajuns in cel mai mare port romanesc. Indicatoarele de avertizare 'explozibil' erau aplicate pe fiecare container, semn ca transportul nu era unul de rutina.

Transportul fusese antamat de SOCOM, Divizia de Operatiuni Speciale a Pentagonului, pentru a introduce 1.600 tone de munitie in Turcia si Iordania, doua din statele care se invecineaza cu Siria.

Divizia Pentagonului recunoaste existenta transporturilor, dar refuza sa confirme destinatia finala a armelor. Pentagonul a declarat pentru BIRN si OCCRP ca in 2016 a furnizat echipamente catre grupari ale opozitiei siriene, atent verificate. Peste 20 de livrari facute din avion, 100 zboruri tip cargo si 500 de tiruri. Ritmul tran ...citeste mai departe despre "RISE Project: Rebelii din Siria sunt inarmati de americani cu ajutorul Romaniei si Bulgariei" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#armament Romania SUA Siria , #Stiri Administratie