Toate restricțiile care intră în vigoare de astăzi. Singurele locuri în care se poate merge fără certificat verde

Luni, 25 Octombrie 2021, ora 07:10
1139 citiri
Toate restricțiile care intră în vigoare de astăzi. Singurele locuri în care se poate merge fără certificat verde
Accesul în magazinele alimentare și farmacii se poate face fără certificat verde FOTO Pixabay

Noile restricţii aprobate de autorităţi intră în vigoare luni, la miezul nopţii, ele vizând în principal folosirea pe scară largă a certificatului verde, astfel încât fără acest document se va putea intra doar în magazinele esenţiale. Purtarea măştii de protecţie redevine obligatorie peste tot, inclusiv pe stradă, se reintroduc restricţiile de circulaţie pe timpul nopţii, iar evenimentele private sunt interzise.

Începând de luni, intră în vigoare noile restricţii stabilite de Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă şi aprobate prin hotărâre de Guvern.

Potrivit secretarul de stat Raed Arafat, accesul în mall-uri este permis, începând de luni, doar în baza certificatului verde sau a dovezii trecerii prin boală. El a explicat că în magazinele esenţiale, alimentare sau farmacii, va fi permis accesul şi celor nevaccinaţi, dar trebuie să meargă în farmacii din afara centrelor comerciale mari.

Accesul în toate zonele care nu sunt esenţiale se va face numai cu certificatul verde, pentru persoanele vaccinate sau trecute prin boală, iar pentru magazinele esenţiale, se poate intra fără certificat verde, a spus Arafat la Palatul Victoria.

”Dacă nu ai certificat verde, mergi la farmaciile care nu sunt în mall. Dacă nu ai certificat verde, mergi la magazine care nu sunt în mall”, a spus Raed Arafat.

El a precizat că esenţiale sunt magazinele care comercializează alimente. ”În rest, în mall-uri se intră cu certificat verde”, a mai spus Arafat.

Secretarul de stat a precizat că, în cazul copiilor sub vârsta vaccinării, aceştia nu pot intra în zonele unde se impune obligativitatea certificatului verde decât dacă sunt însoţiţi de adulţi care sunt vaccinaţi.

În clădirile publice, oficiale, este obligatorie prezentarea certificatului verde pentru vaccinat sau cel trecut prin boală sau testat, pentru toţi cei care nu lucrează în acea clădire. ”Oamenii care vin cu treabă vor trebui să prezinte certificatul”, a spus el, arătând că, în cazul clădurilor private cu peste 50 de persoane, la fel se va prezenta certificatul verde, dovada trecerii prin boală sau cu test.

În privinţa angajaţilor, Raed Arafat a precizat că prevederea nu poate fi făcută prin Hotărâre de Guvern, ci prin modificare legislativă, propunerea legislativă fiind deja trimisă la Parlament.

Întrebat dacă la manifestările religioase se impune prezenţa cu certificat verd ...citeste mai departe despre "Toate restricțiile care intră în vigoare de astăzi. Singurele locuri în care se poate merge fără certificat verde" pe Ziare.com

#acces, #certificat verde, #pandemie, #restric ii, #Raed Arafat , #Stiri Administratie