REPORTAJ Cum sa-ti recoltezi singur mostrele pentru testul COVID-19. Pasii pregatitori care trebuie parcursi

Vineri, 21 August 2020, ora 11:11
746 citiri
REPORTAJ Cum sa-ti recoltezi singur mostrele pentru testul COVID-19. Pasii pregatitori care trebuie parcursi
Foto: Pixabay.com

Unele laboratoare de analize medicale din Romania permit clientilor sa-si recolteze singuri probele pentru testul COVID-19.

Reporterii Ziare.com au incercat experienta pe propria piele.

Am mers la unul dintre aceste laboratoare pentru a realiza un test RT PCR, costul acestuia fiind de 300 de lei, cu rezultatele livrabile in mai putin de 48 de ore.

Pentru a efectua testul, procedura similara ca si in cazul celorlalte laboratoare. Suni cu ceva timp inainte, te programezi, iar in ziua si la ora stabilita mergi la laborator. Numai ca acolo nu intri, ci unul dintre angajatii laboratorului iti aduce cateva acte pe care trebuie sa le completezi si sa te semnezi, impreuna cu o foaie cu instructiunile si un set de testare care cuprinde un tampon orofaringian si un tub de colectare de 5 mililitri.

Recoltarea se poate face in propria masina sau chiar acasa daca stai aproape de laborator. Conditia este ca in mai putin de o ora de la recoltare sa duci mostra pentru a fi analizata.

Cum se face recoltarea

Desi unele laboratoare cer ca pacientii sa nu se spele pe dinti, sa nu manance, sa nu bea apa cu 4 ore inainte, in cazul laboratorului la care am fost noi restrictiile enumerate privesc doar intervalul de 30 de minute anterior.

Pentru inceput, mainile trebuie spalate 20-30 de secunde, inainte de a deschide kit-ul pentru incepere recoltarii. Daca nu ai apa si sapun la indemana, iti poti dezinfecta mainile cu spirt sau cu ce ai la indemana.

Al doilea punct al instructajului ne spune ca inainte cu 30 de minute de colectarea probei sa nu mancam, sa nu mestecam guma, sa nu ne spalam pe dinti si sa nu clatim gura cu nici un lichid.

"Dupa ce v-ati uscat mainile, deschideti kitul de recoltare in care veti gasi: 1 periuta alba de plastic cu coada lunga, un tub de plastic, un capac si un cod de bare autoadeziv. Codul de bareautoadeziv este extrem de important deoareceasigura legatura dintre proba si pacient. Nu trebuie sa atingeti periuta!", se arate in instructiuni.

Cu ajutorul periutei colectezi proba orofaringiana (din gat) prin frecarea usoara a ambelor parti ale acesteia de partea din spate a gatului. Respira normal in timpul acestei operatiuni.

Acum vine partea grea. Iti va trebui cel mai probabil o oglinda pentru a vedea unde bagi periuta pentru ca aceasta nu trebuie sa atinga nici o alta parte a gurii, ci doar zona din spate a gatului. Adica, va trebui sa recoltezi proba periind partile din stanga si din dreapta ale "omuletului".

Dupa c ...citeste mai departe despre "REPORTAJ Cum sa-ti recoltezi singur mostrele pentru testul COVID-19. Pasii pregatitori care trebuie parcursi" pe Ziare.com

#test COVID, #testare coronavirus grecia, #cum iti faci singur test covid , #Stiri Administratie

Curs valutar

1 EUR = 4.9773 RON

0.0005

1 USD = 4.5636 RON

0.0011
  1. Revoluție în energie anunțată de China! Beijingul susține că a găsit modalitatea de a renunța la combustibilii fosili
  2. Soarta celui mai mare combinat din țară atârnă de un fir de ață. „Pentru muncitori, situația este îngrijorătoare, dar speranțe există”
  3. Cum rămâne cu pensiile pentru grupe de risc și condiții grele. Ajutoarele și compensațiile pe care le vor primi vârstnicii în 2025
  4. Semnalele care anunță o posibilă mare criză economică, asemănătoare celei din 1930. Cum să te pregătești pentru „furtună". Economist: „Trebuie să avem o strategie"
  5. Polonezii, supărați că ouăle românești sunt importate peste producția internă. Cum a reușit România să depășească la raft fermierii din Polonia
  6. Taximetriștii câștigă „războiul” cu Uber și Bolt: După 10 ani de proteste, ultimele promisiuni și sancțiunile ANAF împing românii înapoi în mașinile galbene
  7. Ungaria vrea gaz românesc din Marea Neagră: "Va fi singura sursă nouă din regiune". Replica ministrului Burduja
  8. Statul vrea să controleze o firmă înființată de un gigant al petrolului din Rusia și care a trecut prin mâinile unui fugar moldovean. Legătura cu companiile strategice din România
  9. România face front comun cu liderii europeni la Bruxelles pentru „Reînarmarea Europei”. „Continuăm construcţia de autostrăzi şi spitale, pentru care am alocat fonduri”
  10. Primele detalii despre fabrica sud-coreeană de armament care va fi construită în România. Când se va deschide și câți angajați va avea