Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Noi reguli pentru românii care închiriază locuințe. Amenzile pentru nerespectarea lor pot ajunge la 1.000 de lei

Noi reguli pentru românii care închiriază locuințe. Amenzile pentru nerespectarea lor pot ajunge la 1.000 de lei

De la 1 ianuarie 2023, românii care închiriază locuințe trebuie să depună la ANAF noi documente.

Au devenit obligatorii completarea unei noi declarații (formulat tipizat) și atașarea unei fotocopii a contractului de închiriere. Documentele pot fi depuse la Registratura ANAF, prin Poștă sau online, potrivit Știrile TVR.

Documentele nou semnate trebuie declarate în 30 de zile, iar pentru cele aflate deja în derulare, proprietarii au timp trei luni să trimită contractele la ANAF. Acestea se adaugă declarației estimative de venituri, obținute din chirie, care trebuie în continuare declarate până pe 25 mai.

Dacă ulterior apar modificări în contract, proprietarii trebuie să le anunțe la ANAF.

Cine nu trebuie să înregistreze contractele de închiriere

Persoanele care dau terenurile în arendă sau închiriază camere și apartamente în scop turistic nu trebuie să înregistreze contractele de închiriere. Aceștia trebuie însă să depună declarațiile estimative de venit.

Înregistrarea contractelor de închiriere s-a mai aplicat înainte de 2015 și a fost eliminată un an mai târziu pentru a nu mai pune proprietarul pe drumuri. Prin reintroducerea ei, ANAF urmărește să aibă o evidență clară a veniturilor obținute și declarate din chirii.

Potrivit ANAF, numărul celor care declară venituri din cedarea de bunuri a scăzut semnificativ după eliminarea declarării contractelor. Acum, potrivit legii sancțiunile pot ajunge până la 1.000 de lei.

În plus, tot de la 1 ianuarie 2023, impozitarea se va aplica la valoarea totală a chiriei, eliminându-se astfel deducerea de 40% acordată până acum.

Noul formular de înregistrare a contractului de închiriere a locuinţelor poate fi accesat la adresa: https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/Declaratii_R/168.html ...citeste mai departe despre "Noi reguli pentru românii care închiriază locuințe. Amenzile pentru nerespectarea lor pot ajunge la 1.000 de lei" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 335 ori