Regele Mihai a murit

Marti, 05 Decembrie 2017, ora 13:24
977 citiri
Regele Mihai a murit
Foto: Arhiva Ziare.com

Regele Mihai a murit, marti, la varsta de 96 de ani.

Regele Mihai se afla la resedinta sa din Elvetia. Casa Regala a anuntat de mai multe saptamani ca starea sa de sanatate "paleste".

Regele Mihai I era ultimul monarh din tarile Europei de Est. Pe 25 octombrie a implinit 96 de ani.

Cancerul care l-a fortat sa se retraga din fruntea Casei Regale

Pe 2 martie 2016, Casa Regala anunta ca Regele Mihai I al Romaniei sufera de cancer si leucemie si a decis sa se retraga din viata publica, iar principesa Margareta preia prerogativele sale.

Mai exact, diagnosticele puse atunci de medici au fost carcinom epidermoid metastazant si leucemie cronica, monarhul fiind supus unor interventii chirurgicale.

Casa Regala a anuntat in perioada ce a urmat ca regele se simte mai bine dupa tratament, insa el nu a mai ajuns de atunci in Romania, nici macar la inmormantarea sotiei sale, regina Ana, care a murit pe 1 august 2016.

Regele Mihai, de doua ori suveran al Romaniei, 50 de ani in exil

Regele Mihai nu a fost doar una dintre cele mai importante personalitati istorice ale Romaniei, ci si ale lumii de astazi.

Biografie: Regele Mihai, de doua ori suveran al Romaniei, 50 de ani in exil si mesajul pentru tara sa

Regele Mihai a avut doua domnii, in perioadele 1927-1930 si 1940-1947. Ajuns pe tron la 5 ani si 9 luni, regele a fost obligat sa abdice pe 30 decembrie 1947, intercaland domnia tatalui sau, Carol al II-lea, care a abdicat dupa un deceniu pe tron.

Pe 23 august 1944, maresalul Ion Antonescu a fost arestat, dupa o lovitura de stat si dupa intrarea fortelor sovietice in Romania, iar pe 6 martie 1945, regele Mihai a fost nevoit sa numeasca un guvern la presiunile sovieticilor, care era dominat de Partidul Comunist Roman. Prim-ministru a fost numit Petru Groza.

Dupa ce a cunoscut-o pe viitoarea sa sotie, printesa Ana de Bourbon-Parma, la nunta viitoarei regine Elisabeta a II-a a Marii Britanii, in noiembrie 1947, regele Mihai a fost obligat sa abdice luna urmatoare si a trait in exil, la Versoix, in Elvetia.

Casatoria cu viitoarea regina Ana a Romaniei a avut loc in luna iunie 1948, cei doi avand cinci fiice, principesele Margareta, Elena, Irina, Sofia si Maria.

Cetatenia romana i-a fost retrasa pentru aproape jumatate de secol, din 1948 pana in 1997, perioada in care a trait in Elvetia si in Marea Britanie. Pentru a-si intretine familia, regele a fost pilot de curse comerciale.

Mergand pe repede inainte, mai mult de patru decenii, aj ...citeste mai departe despre "Regele Mihai a murit" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#rege Mihai murit, #rege Mihai cancer leucemie , #Stiri Administratie