Radu Merica: Problemele noastre de azi, le-au avut marile orase ale lumii acum 30-40 de ani

Marti, 25 Martie 2014, ora 17:16
1914 citiri
Radu Merica: Problemele noastre de azi, le-au avut marile orase ale lumii acum 30-40 de ani

Presedintele Camerei de Comert si Industrie Romano-Germana, Radu Merica, a declarat marti, la conferinta "Cities of Tomorrow", ca problemele pe care le au orasele romanesti in dezvoltarea lor le-au avut marile orase ale lumii acum 30-40 de ani.

"Problemele pe care le avem noi azi, le-a avut marile orase poate acum 30-40 de ani, au avut forta, au avut legislatia si au avut fondurile necesare sa converteasca anumite zone si sa genereze arhitectura moderna si solutii moderne", a spus Radu Merica.

Presedintele Camerei de Comert si Industrie Romano-Germana a aratat ca orasele pe care le vizitam acum in vacante au fost "candva cum este Bucurestiul azi", insa acestea s-au transformat tinand cont de anumite principii.

"Au fost prezentate azi principii de care trebuie sa tinem cont atunci cand gandim orasele si trebuie sa stim ca o decizie gresita in domeniul dezvoltarii urbane afecteaza viata multor mii de oameni timp de mai multi ani. Solutiile le vom gasi noi cu arhitectii nostri, cu scoala noastra de arhitectura, insa trebuie respectate principiile" , a mai spus Radu Merica.

In acest sens, arhitectul Stephan Braunfels a aratat, in prezentarea sa, cinci principii pe care le-a denumit lectii de dezvoltare urbana, care ar trebui respectate atunci cand se gandeste dezvoltarea unui oras. Prima dintre cele cinci lectii are in vedere ceea ce exista deja construit in orase si trebuie descoperit si pus in valoare.

Un al doilea principiu are in vedere faptul ca orasele au nevoie de verdeata in dezvoltarea lor, responsabilii fiind obligati sa tina cont de aceasta necesitate. Arhitectul Stephan Braunfels a aratat ca sunt foarte multe orase care, desi nu au parcuri centrale sau zone verzi deja existente, isi creeaza aceste arii verzi atunci cand construiesc o metropola.

Cel de-al treilea principiu prezentat de Stephan Braunfels are in vedere ca orasul are nevoie de cladiri simbolice, culturale, "locuri speciale care fac ca orasul sa devina faimos".

"Nu poti construi doar locuinte si cladiri de birouri, iar in unele cazuri spatiul dintre cladiri, spatiul urban este mult mai important decat spatiul din interiorul cladirilor", a adaugat Stephan Braunfels.

Cea de a patra lectie prezentata de arhitect are in vedere faptul ca trebuie "respectate" cladirile istorice deja existente intr-un oras atunci cand se construiesc cladiri noi, una dintre provocarile arhitecturii si urbanismului modern fiind aceea de a gasi un limbaj comun specific locului si culturii unde se construieste.

Ultimul principiu prezentat de Stephan Braunfels se refera la faptul ca orasele au nevoie de zgarie nori, insa nu toate metropolele pot dezvolta aceste cladiri. Arhitectul a dat exemplul mai multor metropole din Europa, printre care si Roma, precizand ca, in aceste locuri, un singur zgarie nori ar distruge intregul concept urban.

"Sigur ca avem nevoie de ele (cladiri zgarie nori, n.r.), pentru ca orasele se extind, iar tendinta este ca acestea sa aiba imobile pentru locuinte. Un exemplu in acest sens sunt cele 150 de cladiri zgarie nori cu locuinte din centrul orasului Toronto. Daca construiti zgarie nori, nu construiti unul singur, solitar, ci ganditi-va la ansambluri, la grupuri destinate unor asemenea constructii", a mai aratat Stephan Braunfels.

Arhitectul Stephan Braunfels este cel care a proiectat sediul birourilor Parlamentului din Berlin, Muzeul Pinakothek der Moderne din Munchen, a facut planul urbanistic pentru reconstructia centrului orasului Dresda, dar si cel al unei noi cladiri administrative pentru Comisia Europeana din Luxemburg sau un centru cultural si de conferinte din China.

#probleme orase, #Radu Merica, #dezvoltare orase Romania , #Stiri Administratie