A patra noapte consecutiva de proteste a atras peste 250.000 de protestatari in marile orase din Romania, precum si in Bucuresti, in ciuda deciziei asteptate a avocatului poporului de a contesta ordonanta de urgenta controversata - care ar dezincrimina abuzul in serviciu daca prejudiciul nu depaseste 200.000 de lei - la Curtea Constitutionala.
Presa internationala atrage atentia asupra metodelor inventive gasite de romani pentru a protesta impotriva "diluarii luptei anticoruptie" in Piata Victoriei.
Jurnalistii Reuters atrag atentia ca avocatul poporului a hotarat sa conteste ordonanta controversata - care ar dezincrimina o serie de fapte de coruptie - la Curtea Constitutionala, intr-o aparenta incercare de a pune capat "dilaurii luptei anticoruptie" care a generat proteste masive si condamnare internationala, in special din partea Uniunii Europene.
Zeci de mii de persoane au continuat vineri, in a patra noapte consecutiva, sa protesteze in Bucuresti, precum si in alte 70 de orase si localitati din Romania. De asemenea, jurnalistii mentioneaza ca si de aceasta data protestele au ramas pasnice si nu au fost inregistrate incidente violente.
"Aborgati! Abrogati" si "Coruptia ucide!" au scandat romanii in fata sediului Guvernului.
Aproximativ 120.000 de romani s-au adunat doar in Bucuresti, in vreme ce numarul protestatarilor a depasit 300.000 de persoane in orasele din Romania, precum si in metropolele din Europa Vestica.
Aceste proteste au izbucnit dupa adoptarea unei ordonante care dezincrimineaza abuzul in serviciu atunci cand prejudiciul este mai mic de 200.000 de lei si reprezinta o lovitura grea data luptei anticoruptie. Intre timp, criticii sustin ca ordonanta de urgenta il va scapa de ultimul proces pe liderul PSD, Liviu Dragnea. Acesta este cercetat pentru instigare la abuz in serviciu, iar prejudiciul estimat de procurori este sub limita fixata de Guvern prin OUG.
Associated Press scrie inclusiv despre metodele inventive la care au recurs romanii in cea de-a patra noapte consecutiva de proteste, de la fluieraturi, la drapele uriase si chiar papusi cu fata politicienilor care sustin controversata ordonanta de "diluare a luptei anticoruptie".
De asemenea, la proteste au participat oameni de toate varstele, inclusiv parinti cu copii. Cele mai ample proteste antiguvernamentale din ultimii 25 de ani au fost marcate de furia romanilor cu privire la actiunile propriului executiv, dar si de sentimente de solidaritate si speranta in s ...citeste mai departe despre "Protestele anticoruptie din Romania au atras atentia intregii lumi. Iata ce scrie presa externa" pe Ziare.com