Proiect in valoare de 150.000 de euro pentru reconstructia ecologica a luncii Dunarii

Joi, 14 August 2014, ora 13:20
1477 citiri
Proiect in valoare de 150.000 de euro pentru reconstructia ecologica a luncii Dunarii

WWF-Romania deruleaza, incepand din luna august a acestui an, un proiect de reconstructie ecologica a luncii Dunarii, in valoare de 150.000 de euro, ce se va finaliza in primavara anului 2016.

"Renaturarea luncii Dunarii poate genera, pe temen mediu si lung, premisele unui model de dezvoltare durabila a comunitatilor locale. Reconstructia ecologica are un insemnat potential pentru dezvoltarea socio-economica a comunitatilor si poate aduce beneficii la nivel local, atat pentru detinatorii de terenuri agricole, cat si pentru micii intreprinzatori in domenii precum turismul, pescuitul sau micile afaceri bazate pe produse locale", declara, intr-un comunicat de presa, Raluca Dan, manager proiect WWF-Romania.

Conform initiatorilor proiectului, denumit oficial 'Guvernare participativa activa pentru dezvoltare durabila prin reconstructia ecologica a luncii Dunarii', comunitatile locale vor fi implicate in derularea programului pentru identificarea celor mai bune solutii.

Totodata, beneficiile pe care zonele renaturate le pot aduce proprietarilor de terenuri agricole, autoritatilor publice si factorilor interesati implicati la nivel local vor putea fi evaluate, constientizate si integrate in strategiile de dezvoltare.

"Dunarea Inferioara este singurul sector liber curgator al fluviului, insa in ultimele decenii a fost supusa degradarii prin indiguire, desecarea zonelor inundabile ale luncii, constructia de diguri si poluare. Toate aceste actiuni au dus la declinul resurselor naturale, dezechilibrul socio-economic, reducerea biodiversitatii, a serviciilor ecosistemelor, a capacitatii de adaptare la schimbarile climatice, precum inundatiile catastrofale", noteaza WWF-Romania.

Proiectul de renaturare a luncii Dunarii are impact la nivel national si in zonele-pilot din raza comunelor Gostinu, Pietrele, Prundu, Greaca (din judetul Giurgiu), respectiv Cascioarele, Chirnogi, Oltenita (judetul Calarasi), dar si in alte zone similare propice.

Finantat prin granturile SEE 2009 - 2014, in cadrul Fondului ONG in Romania, cu suma de 150.000 de euro, proiectul 'Guvernare participativa activa pentru dezvoltare durabila prin reconstructia ecologica a Luncii Dunarii', se va finaliza in aprilie 2016.

Potrivit Institutului National de Cercetare-Dezvoltare Delta Dunarii, biodiversitatea in zona este reprezentata de 7.405 specii de flora si fauna, ceea ce plaseaza Delta Dunarii pe locul al treilea in lume din acest punct de vedere, dupa Bariera de Corali (Australia) si Arhipelagul Galapagos (Ecuador).

#WWF Romania, #reconstructie ecologica lunca Dunarii, #proiect reconstructie lunca Dunarii , #Stiri Administratie