Produsele de bază lipsesc sau se găsesc în stocuri foarte mici în mai multe magazine din țară.
Este vorba despre zahăr, făină sau ulei.
O astfel de situație a fost semnalată în Iași. Oamenii au ieșit să facă provizii și au aglomerat supermarketurile, iar marii retaileri restricționează cantitățile ce pot fi achiziționate, potrivit bzi.ro.
În două supermarketuri clienții au fost anunțați că pot cumpăra de la 6 până la 20 de kilograme din această gamă de produse, iar în altele stocurile sunt limitate.
„Vânzarea acestui produs este limitată la maximum 2 baxuri, pe client! Mulțumim pentru înțelegere!” și mesajul „Vânzarea produselor din categoriile făină/mălai/conserve legume/paste/săpun este limitată la maximum două baxuri, pe bonul fiscal”, informează un magazin.
Potrivit sursei citate, angajații spun că oamenii reacționează în acest fel pentru că „e pandemie”.
„E pandemie și oamenii trebuie să aibă ce mânca, de asta trebuie să se cumpere mai puține cantități. Mai vin și patronii de la magazinele din cartier care cumpără cantități mari și e o problemă asta, că ei vând la prețuri mari. De aceea s-a limitat cantitatea”, spune unul dintre angajații unui magazin.
Într-un alt magazin apare un alt mesaj: „Din dorința de a asigura produse de bază tuturor clienților noștri, limităm achiziția acestui produs la 6 kilograme pe fiecare bon fiscal”.
Probleme cu stocul au fost și în unele supermarketuri din marile orașe. O femeie care a vrut să cumpere făină dintr-un magazin din București spune că nu a găsit.
„Am fost să iau făină și raftul era gol. La fel am pățit și acum câteva zile”, spune cumpărătoarea.
Probleme cu marfa la raft au fost și în 2020, înainte ca România să intre în carantină. Oamenii au golit rafturile, în special cu produsele de bază: făină, drojdie, zahăr.
Acum, specialiștii din domeniul alimentar sunt de părere că nu urmează nicio criză și oamenii nu ar trebui să se panicheze, însă cresc prețurile la alimente.
„Este foarte adevărat că ce e pe rețelele de socializare, ce se întâmplă în Anglia, conduce la cumpărături haotice. Nu mi se pare firesc ca unele magazine să ia măsuri pe cont propriu, cum sunt acele restricționări privind achiziția de produse alimentare. Instituțiile statului ar trebui să intervină. Nu e normal ca oamenii să facă asta, să se pan ...citeste mai departe despre "Românii au golit rafturile cu făină și ulei, panicați de o posibilă criză alimentră. „Produsele vor expira și vor fi aruncate”" pe Ziare.com