Procurorul general desfiinteaza ordonantele pe Justitie. Pot fi eliberati criminali! Cine profita, care sunt interesele oculte? Interviu video I

Joi, 19 Ianuarie 2017, ora 16:32
986 citiri
Procurorul general desfiinteaza ordonantele pe Justitie. Pot fi eliberati criminali! Cine profita, care sunt interesele oculte? Interviu video I
Foto: Ziare.com

Proiectul de gratiere poate duce la iesirea din puscarie a unor infractori periculosi, inclusiv criminali. Cei care au avut un interes al lor si l-au pus deasupra interesului public nu s-au gandit la cei care au pedepse pentru omor, pentru fapte foarte grave si ar putea beneficia de aceasta dispozitie. Imediat societatea se va trezi in fata unui nou val de criminalitate, avertizeaza procurorul general, Augustin Lazar.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, Augustin Lazar a desfiintat proiectele gratierii si modificarii Codului Penal si de Procedura Penala:

"Cei care au initiat acest montaj, cu un paravan in fata unui interes ocult, au subestimat IQ-ul romanilor si al presei de investigatii, care imediat a aratat adevaratele interese".

Augustin Lazar a explicat efectele devastatoare ale proiectului asupra unor infractiuni esentiale, dar si prin eliminarea denuntului: "Daca eliminam acest instrument, legea tacerii se va reinstaura. Iata unde vor sa ajunga dumnealor! "

- Ati calificat OUG privind gratierea drept penibila. De ce?

- Ieri, la CSM am aflat despre existenta celor doua proiecte de OUG. Si am ramas surprins in contextul in care gratierile colective sunt dispuse prin lege organica, iar noi am aflat de un proiect de OUG.

Nu am inteles bine urgenta unui asemenea demers si cu atat mai putin lipsa de transparenta. De pe o zi pe alta, am aflat ca se pun in discutie in Guvern doua proiecte de acte normative.

Este atributul Guvernului sa analizeze strategia de politica penala a tarii, insa atunci cand este vorba de texte de lege foarte importante, cand e vorba despre instrumente juridice care au fost introduse in legislatia romaneasca pentru ca noi sa putem accede in UE si sa avem o eficacitate in lupta impotriva criminalitatii, suntem ingrijorati.

Colegii din CSM au fost surprinsi sa vada ca autoritatea judecatoreasca nu e luata in serios ca autoritate a statului roman, ca nu li s-a cerut avizul de catre Guvern pentru astfel de proiecte de OUG.

- Urgenta este justificata de aglomeratia din puscarii si prin deciziile CEDO pe aceasta tema.

- Trebuie sa vedem ce fac si altii in UE. In state precum Franta exista un grad de ocupare de 200% si nu au luat astfel de masuri pripite, in care sa dispuna gratierea nu numai a celor incarcerati, ci si a unora sanctionati cu suspendare. De ce trebuie ei gratiati?

- Exact, cum se poate explica gratierea unor pedepse cu suspendare?

- Ca interes public nu exista o explicatie rationala. P ...citeste mai departe despre "Procurorul general desfiinteaza ordonantele pe Justitie. Pot fi eliberati criminali! Cine profita, care sunt interesele oculte? Interviu video I" pe Ziare.com

#Augustin Lazar procuror general, #ordonante gratiere dezincriminare , #Stiri Administratie