Procurorul general: Daca se face o dezincriminare, vom vedea ca este facuta cu dedicatie

Miercuri, 18 Ianuarie 2017, ora 14:57
794 citiri

Procurorul general al Romaniei, Augustin Lazar, a declarat miercuri ca, daca s-ar face o dezincriminare a unor infractiuni, s-ar vedea ca aceasta este "cu dedicatie".

Intrebat, la intrarea in sediul Consiliului Superior al Magistraturii, despre intentia Guvernului de a dezincrimina unele fapte penale, procurorul general a spus: "Nu mai discutam, pentru ca s-ar vedea ca dezincriminarea este facuta cu dedicatie. Punct".

"Lucrurile sunt foarte clare si nu as dori sa le analizez mai profund, pentru ca ele sunt clare la nivelul inteligentei publice medii, nu ar trebui ca un magistrat al Ministerului Public sa staruie", a subliniat Lazar.

Despre punerea in acord a unor prevederi din Codurile Penale cu deciziile Curtii Constitutionale, procurorul general a spus ca Ministerul Public a facut precizarile necesare pentru fiecare dintre textele care au fost declarate neconstitutionale, respectiv pentru anumite pasaje, anumite expresii sau, de exemplu, pentru conflictul de interese.

"Pentru acestea, textul este in regula. Nu avem motive sa facem o inginerie juridica pentru a dezincrimina anumite categorii de acte antisociale. Lucrurile sunt clare pentru cine citeste textul. Si la fel si cu alte fapte", a precizat Lazar.

Lazar: Daca CSM nu este consultat, inseamna ca autoritatea judecatoreasca este privita ca o cantitate neglijabila

In legatura cu dezincriminarea abuzului in serviciu, Lazar a spus: "Ar fi total exagerat sa se faca o incriminare astfel incat sa se ajunga ca o buna parte din cauzele DNA sa ramana in aer. Ar insemna ca noi nu stim ce vrem, ca vointa statului roman mai intai de a incrimina si de a efectua anumite procese, timp indelungat, de a instrumenta anumite cauze, nu este foarte clara".

"Pozitia Ministerului Public este ferma si clara impotriva unor acte de clementa de acest gen, mai ales a unora care sunt lipsite de transparenta, care nu au fost discutate public si care trebuie analizate in Consiliul Superior al Magistraturii. CSM este garantul autoritatii judecatoresti, daca CSM nu este consultat intr-o chestiune de acest gen inseamna ca autoritatea judecatoreasca este neglijata, este privita ca o cantitate neglijabila, acest fapt pe mine personal ma ingrijoreaza ca membru al CSM.

Noi, daca vom da dovada de slabiciune, in loc sa consolidam lupta impotriva coruptiei si a criminalitatii organizate, a criminalitatii in general, (...) dand dovada de slabiciune cu acte de clementa, vom demonstra ca institutiile statului roman sunt ...citeste mai departe despre "Procurorul general: Daca se face o dezincriminare, vom vedea ca este facuta cu dedicatie" pe Ziare.com

#Augustin Lazar dezincriminare, #procuror general gratiere, #Augustin Lazar proiect gratiere , #Stiri Administratie