Procurorul general cere in instanta suspendarea efectelor ordonantei Iordache

Vineri, 03 Februarie 2017, ora 09:06
5642 citiri
Procurorul general cere in instanta suspendarea efectelor ordonantei Iordache
Foto: Arhiva site/Gov.ro

Procurorul general Augustin Lazar ataca, vineri, la Curtea de Apel Bucuresti in contencios administrativ ordonanta de urgenta prin care Guvernul amputeaza Codurile Penale.

Lazar va cere suspendarea in totalitate a ordonantei pana la momentul solutionarii cauzei, au declarat, pentru Ziare.com, surse judiciare.

Informatia a fost confirmata ulterior chiar de procurorul general, inaintea sedintei CSM.

"In cursul zilei de astazi o vom ataca in instanta", a spus Lazar, referindu-se la actul normativ.

Ideea acestei actiuni in instanta a aparut in spatiul public joi, cand a fost explicata de jurnalistul Liviu Avram.

Practic, in baza legii 554/2004, Ministerul Public poate sa initieze o asemenea actiune in instanta, daca va considera ca este vatamat un drept al sau ori un interes legitim.

Legea respectiva prevede: "Cand in cauza este un interes public major, de natura a perturba grav functionarea unui serviciu public administrativ, cererea de suspendare a actului administrativ normativ poate fi introdusa si de Ministerul Public, din oficiu sau la sesizare", iar "instanta solutioneaza cererea de suspendare, de urgenta si cu precadere, cu citarea partilor".

Liviu Avram explica si ca ordonanta Iordache are calitatea de a fi vatamat atat un drept al Ministerului Public (spre exemplu, sumele cheltuite pentru investigarea infractiunilor de abuz in serviciu sau de neglijenta in serviciu, care vor deveni inutile in conditiile in care ordonanta va intra in vigoare), cat si un interes legitim.

Aceasta este cea mai recenta dintre actiunile menite sa stopeze ordonanta prin care sunt modificate Codurile Penale.

Anterior, Parchetul instantei supreme a trimis joi Avocatului Poporului solicitarea de a sesiza Curtea Constitutionala in privinta ordonantei Iordache, oferindu-i pe tava motivele pe care sa le invoce, aratand ca exista mai multe incalcari ale unor articole din Constitutie.

Totodata, CSM a decis, miercuri dimineata, in unanimitate, sa atace la CCR ordonanta si acelasi lucru l-a facut joi si presedintele Klaus Iohannis.

Si Iohannis l-a indemnat miercuri pe Avocatul Poporului sa sesizeze CCR pe ordonanta, oferindu-i si el documente care arata ca are temei sa faca acest lucru, insa Victor Ciorbea a declarat ca inca se mai gandeste daca o va face sau nu.

Insa in ciuda reactiei unitare a sefilor institutiilor din Justitie, a protestelor masive de strada si chiar si a avertismentelor dure de la partenerii externi, Liviu Dragnea si premierul ...citeste mai departe despre "Procurorul general cere in instanta suspendarea efectelor ordonantei Iordache" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Procuror suspendare efecte ordonanta Iordache , #Stiri Administratie