Procurorul general a solicitat in instanta suspendarea si anularea ordonantei Iordache

Sambata, 04 Februarie 2017, ora 00:40
5308 citiri
Procurorul general a solicitat in instanta suspendarea si anularea ordonantei Iordache
Foto: captura video Digi 24

Procurorul general Augustin Lazar a cerut, vineri, judecatorilor de la Curtea de Apel Bucuresti - Sectia de contencios administrativ suspendarea si anularea ordonantei de urgenta adoptate de Guvern prin care au fost modificate Codurile penale.

Augustin Lazar a cerut ca judecarea cererii de suspendare a ordonantei sa se faca in regim de urgenta, inainte ca acest act normativ sa intre in vigoare pe data 9 februarie.

Vineri dimineata, surse Ziare.com confirmasera ca procurorul general va lua aceasta masura.

"In cursul zilei de astazi, 3 februarie 2017, procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a sesizat Curtea de Apel Bucuresti - Sectia de Contencios Administrativ si Fiscal cu o actiune prin care a solicitat: in temeiul art.14 alin. (3) din Legea 554/2004 privind contenciosul administrativ, modificata si completata, sa se dispuna suspendarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr.13 din 1 februarie 2017, pana la solutionarea definitiva a prezentei cauze, sens in care a solicitat si stabilirea in regim de urgenta a unui termen de judecata pentru solutionarea cererii de suspendare, avand in vedere data intrarii in vigoare (9 februarie 2017). In temeiul dispozitiilor art.1 alin. (5) raportat la art.9 din Legea 554/2004 privind contenciosul administrativ, modificata si completata sa se dispuna anularea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr.13 din 1 februarie 2017", se arata intr-un comunicat al Parchetului General.

Totodata, invocand exceptia de neconstitutionalitate a ordonantei, in temeiul art.9 alin. (2) din Legea 554/2004, procurorul general a solicitat instantei sesizarea Curtii Constitutionale, in temeiul dispozitiilor art.146 lit.d) din Constitutie, precum si ale art.1 alin. (2), ale art.2, 3, 10 si 29 din Legea nr.47/1992, intrucat dispozitiile acestui act administrativ cu caracter normativ sunt neconstitutionale.

Iata cine a mai sesizat CCR pe ordonanta Iordache:

Presedintele Klaus Iohannis

Consiliul Superior al Magistraturii

Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, dupa ce anterior Parchetul General ii ceruse acest lucru

In motivarea actiunii, Augustin Lazar a aratat ca suspendarea actului administrativ normativ are un interes public major, intrucat ordonanta are ca efect "perturbarea grava a intregii activitati a Ministerului Public si obstructioneaza bunul mers al actului de justitie, in conditiile in care persoane care au savarsit fapte de natura penala vor fi ocrotite prin noua reglementar ...citeste mai departe despre "Procurorul general a solicitat in instanta suspendarea si anularea ordonantei Iordache" pe Ziare.com

#Augustin Lazar instanta suspendare ordonanta, #procuror general instanta anulare ordonanta, #procuror general ordonanta Curtea de Apel , #Stiri Administratie