Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Guvernul a aprobat accesul procurorilor și polițiștilor la registrul conturilor bancare deținut de ANAF

Guvernul a aprobat accesul procurorilor și polițiștilor la registrul conturilor bancare deținut de ANAF

Polițiștii, procurorii și specialiștii Departamentului de Luptă Antifraudă (DLAF) și cei ai Agenţiei Naţionale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate (ANABI) vor avea acces la registrul centralizat de conturi bancare al ANAF, unde sunt ținute informaţiile financiare, analizele financiare şi informaţiile privind conturile din bănci.

Cu toate acestea, autoritățile nu vor avea acces la cuantumul conturilor, ci doar la locul unde sunt deschise conturile bancare, dacă acestea sunt active sau închise.

Potrivit ordonanței adpotată luni, 30 august, de Guvern, „autorităţile competente accesează registrul centralizat de conturi bancare şi consultă informaţiile privind conturile bancare, în mod direct şi fără întârziere, atunci când acest lucru este necesar pentru îndeplinirea atribuţiilor care le revin în scopul prevenirii, depistării, investigării sau urmăririi penale a infracţiunilor grave, inclusiv pentru identificarea, urmărirea şi indisponibilizarea activelor legate de o astfel de investigaţie”, se arată în proiectul de ordonanță, notează romania.europalibera.org.

În plus, Oficiului Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor (ONPCSB) va trebui să colaboreze cu organele de cercetare penală, cu ANABI și cu DLAF „şi răspunde, de îndată, solicitărilor motivate de informaţii financiare sau de analize financiare formulate de către acestea”.

Mai mult, oficiul în cazuri excepționale și urgente, „poate face schimb de informații financiare sau de analize financiare care ar putea fi relevante pentru prelucrarea sau analizarea informațiilor legate de terorism sau de criminalitatea organizată asociată cu terorismul, cu unitățile de informații financiare din celelalte state membre ale Uniunii Europene”.

Această modificare legislativă era de multi ani așteptată și va ajuta considerabil în munca de investigare, cu precădere a infracțiunilor economice. Un procuror contactat de Europa liberă a precizat că specialiștii ANAF care au fost transferați la Parchetul General nu au mai avut acces la datele de baze ale Fiscului, lucru care a îngreunat ani de zile anchetele privind infracțiunile economice.

„În dosarele interne, Poliția și Parchetul nu mai pierd timp să ceară la ANAF, sau mai rău, la cele 32 de bănci, informații despre conturi, fiind astfel eliminat riscul de scurgere de informații. În cazul ANABI, instituția are acces direct p ...citeste mai departe despre "Guvernul a aprobat accesul procurorilor și polițiștilor la registrul conturilor bancare deținut de ANAF" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 143 ori
Citeste mai multe despreANAF Conturi procurori controale politia