O pacientă care suferă de cancer pulmonar a obținut, prin ordonanță președințială, la Curtea de Apel Alba Iulia, o decizie prin care autoritățile sanitare ale statului roman sunt obligate să îi asigure tratamentul cu un medicament recomandat de medic.
Medicamentul de care are nevoie pacienta, Osimertinib (denumire comercială Tagrisso) nu este decontat pentru tipul de cancer de care suferă şi procurarea acestuia implică un cost foarte ridicat, de 27.548 lei/flacon. Ca de obicei în astfel de situații, Guvernul, Ministerul Sănătății, Casa Națională de Asigurări de Sănătate și Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale au cerut să se constate că nu au calitate procesuală, respectiv respingerea acțiunii. Instanța de la Curtea de Apel Alba Iulia nu a fost, însă, de acord cu susținerile reprezentanților autorităților de stat.
”Pârâta C.N.A.S. gestionează sistemul de asigurări sociale de sănătate, astfel că, deși nu s-ar putea reține în sarcina sa o culpă pentru neincluderea medicamentului pretins în discuție în lista de care beneficiază asigurații, acestei autorități îi revine obligația de a aduce la îndeplinire solicitarea reclamantei de a i se asigura tratamentul necesar, fără contribuție personală”, a susținut Curtea de Apel, în hotărârea din 12 aprilie 2023.
Instanța afirmă că dreptul la viaţă al este protejat atât prin art. 22 din Constituţia României, cât şi prin art. 2 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, ”în sarcina statului existând o obligaţie pozitivă pentru a asigura respectarea dreptului la viaţă”.
Decizie la CEDO în favoarea unui român
Este oferit ca exemplu și o hotărâre CEDO din 2012, care a constatat încălcarea art. 2 din Convenţie în cazul unui reclamant bolnav de cancer căruia statul român nu i-a decontat integral acelaşi medicament deoarece nu era inclus în lista medicamentelor decontate.
”Ministerul Sănătății recunoaşte situaţia medicamentelor prescrise de medici unor pacienţi pentru indicaţii terapeutice neincluse în rezumatul caracteristicilor produsului, aşa zisa prescriere off-label, şi intenţionează să o reglementeze, ceea ce generează cel puţin o speranţă legitimă a asiguraților de a beneficia de medicamentele prescrise off-label în regim compensat.
Apreciind că nu există nicio diferenţă, din această perspectivă, între pacienţii care răspund pozi ...citeste mai departe despre "Românii care își câștigă dreptul la viață în justiție. Cazul unei bolnave de cancer care trebuia să cumpere un medicament cu 27.000 de lei/flacon" pe Ziare.com