Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Privatii avertizeaza ca e iminenta criza in sanatate: Banii spitalelor se vor duce in salarii si sporuri. Pacientii vor avea de suferit

Privatii avertizeaza ca e iminenta criza in sanatate: Banii spitalelor se vor duce in salarii si sporuri. Pacientii vor avea de suferit
Ministerul Sanatatii si sindicatele poarta negocieri in aceste zile pentru a stabili ce sporuri va primi personalul medical de la 1 martie, cand intra in vigoare legea care impune un plafon de 30%.

Sindicalistii cer solutii pentru ca sunt multe situatii, pe diverse sectii, unde pragul este depasit. Ministrul Sorin Pintea spune ca schimbarea plafonului "nu intra in discutie", dar ca discutiile sunt bune, chiar daca va mai dura pana cand se va ajunge la un numitor comun.

Rezultatul negocierilor pe sporuri, coroborat cu majorarile salariale foarte mari anuntate de Minister vor duce iminent la o criza in sanatate, avertizeaza Patronatul Furnizorilor de Servicii Medicale Private (PALMED).

Acestia prezinta rezultatele unor simulari efectuate de ei, potrivit carora peste 70-80% din bugetele spitalelor se vor duce pe salarii si sporuri, astfel ca tot pacientii vor avea de suferit in final. In plus, PALMED acuza ca mediul privat este discriminat, asa ca a sesizat Consiliul Concurentei.

"Salutam cresterile salariale din sistemul public, acestea reprezentand o normalizare a situatiei si o decizie care ar putea tempera exodul medicilor. Sigur, nicio valoare a unui venit nu poate inlocui o politica coerenta de dezvoltare si de investitii, care sa duca in final la un act medical performant, in beneficiul pacientului. Ceea ce imputam categoric este insa felul in care factorii de decizie aleg sa acopere aceste cheltuieli, lasand tocmai pe umerii pacientului consecintele cresterilor. Pe scurt, banii sunt aceiasi, dar acopera intr-o proportie tot mai mare salarii, si nu servicii.

In acest moment, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate nu plateste salarii, ci servicii prestate. Mai exact, din bugetul Fondului Unic de Asigurari Sociale de Sanatate, jumatate merge catre plata serviciilor, la care se adauga o suma separata pentru acoperirea cheltuielilor salariale. Un calcul simplu arata ca aproape 60% din bugetul FNUASS merge acum catre spitale, prin servicii si transferuri.

In pasul 2, o analiza pe bugetul din 2017 al unui spital judetean de urgenta, la intamplare selectionat, arata ca 75% din bani au mers catre cheltuieli salariale, suma care depaseste incasarile din prestarea de servicii, plus subventiile FNUASS.

Am extins rationamentul facand un calcul extrem de simplu si reducand la minimum estimarea. Asa am ajuns la o previziune sumbra: cresterile salariale anuntate pentru 1 martie 2018, la care adaugam politica din regulamentul de sporuri negociat ...citeste mai departe despre "Privatii avertizeaza ca e iminenta criza in sanatate: Banii spitalelor se vor duce in salarii si sporuri. Pacientii vor avea de suferit" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1040 ori