Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Primarii spun ca nu supravietuiesc cu bugetul lui Dancila: N-au bani pentru persoanele cu handicap, bursele elevilor sau utilitati

Primarii spun ca nu supravietuiesc cu bugetul lui Dancila: N-au bani pentru persoanele cu handicap, bursele elevilor sau utilitati
Cele mai multe orase din Romania au dificultati in ceea ce priveste bugetul pentru acest an, doar 15-18% dintre ele putand "supravietui", a declarat, miercuri, Ionel Chirita, presedinte executiv al Asociatiei Oraselor din Romania (AOR).

"In Romania sunt 216 de orase. Consider ca, in conditii acceptabile spre dificultate, pot supravietui 30-40 dintre ele, adica asta inseamna maxim 15-18% dintre ele, restul sunt in diferite grade de dificultate, iar mai bine de 50% dintre orase vor fi in situatie de disperare, (...) pentru ca, mergand pe niste cheltuieli minime obligatorii, iti trebuie niste venituri si descopera ca acele cheltuieli minime obligatorii sunt mai mari decat veniturile", a explicat Chirita, la un atelier de lucru la care au participat primari de orase.

Potrivit acestuia, veniturile au fost "umflate" de Ministerul Finantelor cu aproximativ 8%. In plus, a mentionat el, anumite venituri nu se pot realiza, deoarece s-au stabilit anumite scutiri de la plata, cum e cazul in constructii.

"Estimam ca veniturile se vor realiza undeva intre 95 si 85%, iar cheltuielile sunt in crestere cu 20 pana la 35%, pe componentele despre care va spuneam, au crescut drepturile angajatilor si nu numai, de fapt, tot angajati sunt si insotitorii persoanelor cu handicap si esti obligat sa le dai alocatia de hrana si tichetul de vacanta. (...) Au crescut acele cheltuieli legate de proiecte prin acel salariu minim de 3.000 de lei la firmele de constructii. (...) Costurile utilitatilor au crescut", a declarat Chirita.

In opinia sa, pentru majoritatea oraselor, deficitul se situeaza intre 30% si 50%, cumuland scaderea de venituri si cresterea de cheltuieli.

El a informat ca va propune Ministerului Finantelor sa finanteze atributiile pe care o primarie le are. "Noi propunem sa finanteze toate atributiile pe care o primarie le are. (...) Legea descentralizarii spune foarte clar - nu se poate da o atributie catre autoritatea locala fara sa fie insotita de surse", a mentionat Ionel Chirita.

Presedintele executiv al AOR a adaugat ca orasele nu au bani pentru bursele elevilor.

Chirita a precizat ca, potrivit Legii 38/2019, Guvernul trebuie sa dea o hotarare prin care sa stabileasca nivelul minim al burselor, dupa care consiliile locale vor da hotarari care sa mentioneze cuantumul si numarul acestora.

El a sustinut ca se va crea o inechitate intre unitati administrativ-teritoriale, statul ar trebui sa aiba o politica coerenta unitara privind bursele, iar auto ...citeste mai departe despre "Primarii spun ca nu supravietuiesc cu bugetul lui Dancila: N-au bani pentru persoanele cu handicap, bursele elevilor sau utilitati" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 645 ori