Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Primaria Iasi vrea sa interzica masinile poluante in municipiu, pana la 1 ianuarie 2023

Primaria Iasi vrea sa interzica masinile poluante in municipiu, pana la 1 ianuarie 2023
Primaria Iasi vrea sa interzica, treptat, utilizarea masinilor poluante in municipiu, pana la 1 ianuarie 2023, cand nu va mai circula pe strazile din oras niciun autovehicul inregistrat sub categoria Euro 5 inclusiv.

Potrivit unui comunicat al Primariei iesene, municipalitatea pregateste masuri ample pentru reducerea nivelului de poluare in oras, urmand ca intr-o sedinta viitoare a Consiliului Local sa fie discutata varianta interzicerii utilizarii masinilor cu grad ridicat de poluare.

"Cea mai importanta masura prevazuta este cea de interzicere, din momentul cand va fi adoptata hotararea, a utilizarii autovehiculelor inregistrate sub categoria Euro 3 inclusiv si non-Euro. De asemenea, incepand cu data de 1 ianuarie 2021 va fi interzisa utilizarea autovehiculelor inregistrate sub categoria Euro 4 inclusiv, iar incepand cu data de 1 ianuarie 2023 utilizarea autovehiculelor inregistrate sub categoria Euro 5 inclusiv. In toate cele trei cazuri decizia se aplica pe raza administrativ-teritoriala a municipiului Iasi si numai in intervalul orar 6.00 - 22.00", se arata intr-un comunicat al Primariei Iasi.

Reprezentantii municipalitatii iesene considera ca acest proiect va contribui la inlocuirea unui numar de autovehicule cu norma de poluare ridicata cu autovehicule noi, cu norma de poluare Euro 6, hibrid sau electrice.

Vor fi exceptate autovehiculele indreptatite sa utilizeze semnale speciale de avertizare luminoase, autovehiculele care efectueaza transport public local, ambulantele, autovehiculele care transporta alimente, respectiv autovehiculele de depanare sau de transport, vehicule care au girofaruri galbene, autovehiculele militare, autovehiculele care transporta persoane cu handicap locomotor si autospecialele televiziunilor acreditate.

Totodata, reprezentantii Primariei iesene sustin ca intentioneaza sa acorde vouchere in valoare de cate 500 de euro unui numar de 25.000 de posesori de autovehicule vechi si poluante din municipiul Iasi, cu scopul de a-i incuraja sa renunte la acestea.

Proiectul va fi trimis Comisariatului European pentru Mediu si, in cazul unui raspuns favorabil, va fi depus la Comisia Europeana in vederea accesarii unei finantari nerambursabile. ...citeste mai departe despre "Primaria Iasi vrea sa interzica masinile poluante in municipiu, pana la 1 ianuarie 2023" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 601 ori
Citeste mai multe despreIasi interzis masini poluante