Prima reactie a DNA dupa decizia CCR, care spune ca procurorii si-au depasit atributiile

Luni, 13 Martie 2017, ora 13:00
871 citiri
Prima reactie a DNA dupa decizia CCR, care spune ca procurorii si-au depasit atributiile
Foto: Arhiva Ziare.com

DNA a oferit, luni, o prima reactie, dupa decizia CCR referitoare la ancheta OUG 13, motivata vineri, care sustine ca Ministerul Public si-a depasit atributiile si si-a arogat altele care revin in mod normal legiutorului sau chiar Curtii.

Intr-un comunicat remis presei luni de DNA, dupa ce ministrul Justitiei a anuntat ca va evalua timp de doua saptamani activitatea procurorilor sefi Augustin Lazar si Laura Codruta Kovesi, se fac mai multe precizari cu privire la dosarul deschis in cazul OUG 13/2017 si decizia ulterioara a Curtii Constitutionale.

In primul rand, DNA precizeaza ca "dosarul penal a vizat investigarea de fapte prevazute de legea penala", cercetarile fiind "in concordanta cu dispozitiile legale si cu jurisprudenta constanta a Inaltei Curti de Casatie si Justitie".

"Astfel, respectand dispozitiile legale si practica Inaltei Curti de Casatie si Justitie in vederea stabilirii imprejurarilor cauzei, au fost administrate probe constand in declaratii de martori, ridicari de documente, procurorul avand obligatia de a efectua o ancheta penala efectiva", se arata in comunicatul DNA, prezentat integral mai jos.

Pe de alta parte, faptul ca CCR interpreteaza diferit dispozitiile constitutionale fata de alte institutii este "un eveniment normal in procesul de interpretare a legilor", arata DNA.

"Aceste decizii vizeaza principii constitutionale care nu au mai fost analizate pana la acel moment si care pot duce la aparitia unor puncte de vedere diferite, avand in vedere ca nu cuprind norme exprese cu privire la conduita pe care trebuie sa o urmeze reprezentantii institutiilor", se mai arata in comunicatul DNA, in care se prezinta o lista a altor conflicte de natura constitutionala aparute intre diverse institutii in ultimii 10 ani.

O alta subliniere foarte importanta facuta de DNA este aceea, ca potrivit Constitutiei, "actele si solutiile dispuse de procurori sunt supuse controlului instantelor de judecata, iar evaluarea profesionala a procurorilor este realizata numai de catre Consiliul Superior al Magistraturii".

Afirmatia vine in contextul in care Tudorel Toader, noul ministru al Justitiei, a anuntat ca vrea sa evalueze timp de doua saptamani activitatea procurorului general si a procurorului sef al DNA, urmand ca la final sa anunte ce masuri va lua.

Totodata, Tudorel Toader i-a invitat pe Augustin Lazar si pe Laura Codruta Kovesi sa ia in considerare si varianta demisiei, respinsa vehement de procurorul general.

Citeste mai mul ...citeste mai departe despre "Prima reactie a DNA dupa decizia CCR, care spune ca procurorii si-au depasit atributiile" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#ancheta DNA CCR ordonanta13 , #Stiri Administratie