Prețurile polițelor RCA, înghețate „temporar”. Alte proiecte aprobate de Guvern în ședința de miercuri

Miercuri, 05 Aprilie 2023, ora 07:20
131 citiri
Prețurile polițelor RCA, înghețate „temporar”. Alte proiecte aprobate de Guvern în ședința de miercuri
Prețurile polițelor RCA sunt înghețate „temporar” prin hotărâre de Guvern FOTO Arhivă

Guvernul urmează să aprobe, în şedinţa de miercuri, îngheţarea temporară a tarifelor poliţelor RCA.

Măsura va fi decisă prin aprobarea proiectului de hotărâre privind stabilirea tarifelor de primă maxime şi a altor măsuri aplicabile de către societăţile de asigurare care practică asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terţilor prin accidente de vehicule şi de tramvaie.

Potrivit notei de fundamentare, prin proiect se propune "îngheţarea temporară, pentru 6 luni, a tarifelor de primă practicate de către asigurătorii RCA pentru contractele RCA încheiate ulterior datei intrării în vigoare a prezentului act normativ la nivelul tarifelor de primă proprii calculate şi practicate de către aceştia la data de 28 februarie 2023, tarife care au fost practicate anterior publicării tarifelor de referinţă de către ASF în luna martie 2023, astfel fiind asigurată o dispersie a riscurilor la nivelul pieţei de asigurări".

„Prin aplicarea acestei măsuri se elimină potenţialul impact negativ al creşterii preţurilor inclusiv ca urmare a inflaţiei şi a luării în calcul a ultimului tarif de referinţă publicat de către ASF în luna martie 2023", se precizează în document.

*** Executivul va adopta şi un proiect de ordonanţă de urgenţă pentru modificarea şi completarea articolului 1 din OUG nr. 15/2022 privind acordarea de sprijin şi asistenţă umanitară de către statul român cetăţenilor străini sau apatrizilor aflaţi în situaţii deosebite, proveniţi din zona conflictului armat din Ucraina.

Conform notei de fundamentare, proiectul propune "stabilirea posibilităţii acordării unei sume forfetare în cuantum de 2.000 lei/lună, pentru o singură perioadă de maximum 4 luni consecutive, în vederea acoperirii cheltuielilor de cazare pe teritoriul României pentru familiile şi persoanele singure, beneficiare ale Deciziei de punere în aplicare (UE) 2022/382 a Consiliului din 4 martie 2022 de constatare a existenţei unui aflux masiv de persoane strămutate din Ucraina în înţelesul articolului 5 din Directiva 2001/55/CE şi având drept efect introducerea unei protecţii temporare".

Totodată, actul normativ stabileşte faptul că "sprijinul financiar va fi acordat şi după îndeplinirea perioadei de 4 luni consecutive, până la sfârşitul anului 2023, pentru persoanele din categoriile vizate".

"După împlinirea perioadei de 4 luni consecutive ...citeste mai departe despre "Prețurile polițelor RCA, înghețate „temporar”. Alte proiecte aprobate de Guvern în ședința de miercuri" pe Ziare.com

Transportatorii cer demisia vicepreședintelui ASF. „Noua lege RCA încalcă drepturile asiguraților”
Transportatorii cer demisia vicepreședintelui ASF. „Noua lege RCA încalcă drepturile asiguraților”
Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR) cere eliminarea amendamentelor pentru coplată din Legea RCA şi demiterea vicepreşedintelui Autorităţii de...
Un mare magazin online, pus la zid pe internet: „Același produs cumpărat din China e de 3 ori mai ieftin! De ce?"
Un mare magazin online, pus la zid pe internet: „Același produs cumpărat din China e de 3 ori mai ieftin! De ce?"
Instituțiile guvernamentale din România critică aspru comerțul făcut de site-urile foarte ieftine din China. Însă, multe dintre marile site-uri cu credibilitate din țara noastră își...
#polite, #RCA, #guvern, #preturi , #Stiri Administratie