Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Unul dintre cei mai mari furnizori de energie din România nu poate furniza gaze și electricitate la un preț fix, garantat timp de un an

Unul dintre cei mai mari furnizori de energie din România nu poate furniza gaze și electricitate la un preț fix, garantat timp de un an

Furnizorul de gaze şi electricitate Engie România, unul dintre cei mai mari din ţară, nu a putut răspunde cererii unui client noncasnic din sectorul HoReCa, ce dorea electricitate şi gaze la un preţ fix garantat timp de un an, au declarat reprezentanţii companiei.

Este vorba despre hotelul Orizont din Predeal. "Am primit o notificare de la furnizorul nostru, Engie, că nu ne poate furniza gaze începând cu 1 noiembrie, deşi contractul era în derulare, nu urma să expire", a afirmat, pentru AGERPRES, Ionuţ Şandor, managerul hotelului.

Pe de altă parte, reprezentanţii Engie au arătat că respectivul client a cerut un preţ fix pentru o perioadă de un an, ceea ce compania nu poate asigura.

"Referitor la solicitarea clientului persoană juridică din domeniul HoReCa, aceasta viza o ofertă de energie electrică şi gaze naturale, la un preţ fix, garantat timp de 12 luni în perioada septembrie 2022 - august 2023. Pe fondul volatilităţii ridicate a preţurilor de achiziţie, atât la energie electrică, cât şi la gaze naturale, precum şi al unui deficit de volume disponibile în vederea achiziţiei, Engie România nu a putut prezenta către clientul respectiv o ofertă care să întrunească condiţiile specificate de solicitant", au susţinut oficialii companiei.

Aceştia au arătat că aceeaşi situaţie se aplică şi altor clienţi, pe măsură ce contractele aflate în derulare expiră.

Companiile din energie au avertizat, în ultima perioadă, că vor exista probleme în piaţă cu asigurarea continuităţii în alimentare. Statul a stabilit un plafon de preţ pentru decontarea sprijinului acordat consumatorilor de energie electrică (1.300 de lei pe MWh) sub preţul pieţei şi sub costul achitat de furnizori.

În plus, există întârzieri de mai multe luni în decontarea diferenţei dintre preţul real al energiei şi cel din factura consumatorilor, ceea ce creează probleme financiare companiilor.

"Cu toată responsabilitatea, ne simţim datori să atragem atenţia asupra riscului ca, în situaţia foarte probabilă în care unii furnizori de energie electrică vor ajunge în imposibilitatea de a-şi îndeplini obligaţiile de serviciu public, mecanismele specifice de furnizor de ultimă instanţă să nu mai funcţioneze efectiv şi eficient", se arăta într-un comunicat al Federaţiei Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie, ACUE, la începutul acestei luni.

Furnizorii semnalează, totodat ...citeste mai departe despre "Unul dintre cei mai mari furnizori de energie din România nu poate furniza gaze și electricitate la un preț fix, garantat timp de un an" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 480 ori