Presedintele CCR: Speram sa ne pronuntam inainte de 10 februarie pe ordonanta

Sambata, 04 Februarie 2017, ora 12:47
5391 citiri
Presedintele CCR: Speram sa ne pronuntam inainte de 10 februarie pe ordonanta
Foto: Arhiva/CCR

Presedintele Curtii Constitutinale, Valer Dorneanu, a declarat sambata, la Parlament, referitor la sesizarile privind OUG de modificare a Codurilor penale, ca judecatorii constitutionali vor stabili "cu celeritate" un termen de gandire si de analiza, exprimandu-si totodata speranta ca decizia finala va fi luata inainte de 10 februarie cand va intra in vigoare ordonanta.

"Sesizarea cu privire la conflictul de competente. Suntem in termen. Vom primi cu siguranta pana marti punctele de vedere de la cele doua parti si in continuare in cateva zile o sa ne pronuntam si pe fond. Cam aceeasi va fi situatia si cu privire la exceptia de neconstitutionalitate invocata de Avocatul Poporului. Si acolo am dat un termen pentru puncte de vedere, marti, am lasat Parlamentului ziua de luni cand au Birou Permanent ca sa se poata pronunta si dupa ce vom avea toate aceste puncte de vedere vom stabili un termen avand in vedere celeritatea pe care o solicita toata lumea in situatia care exista, dar si un termen de gandire si de analiza suficient", a afirmat Valer Dorneanu, intrebat despre sesizarile la OUG de modificare a Codurilor penale.

Presedintele CCR si-a exprimat speranta ca o decizie finala in acest caz va fi luata "inainte de 10 februarie".

Sesizarea Avocatului Poporului asupra ordonantei de urgenta a Guvernului privind dezincriminarea mai multor infractiuni a fost inregistrata vineri la Curtea Constitutionala (CCR), partile implicate trebuind sa trimita punctele de vedere pana pe 7 februarie.

Cursa contracronometru

CSM, presedintele Klaus Iohannis si Avocatul Poporului au contestat la Curtea Constitutionala ordonanta Iordache, incepand, astfel, o cursa contracronometru, avand in vedere ca modificarile Codului Penal intra in vigoare pe 10 februarie.

CSM a sesizat Curtea Constitutionala cerandu-i sa constate existenta unor conflicte intre Guvern si Parlament si intre Guvern si CSM, si sa dispuna restabilirea ordinii constitutionale, o solutie in acest sens fiind lipsirea ordonantei Iordache de orice efect juridic.

La randul sau, seful statului a trimis la CCR o cerere de solutionare a conflictului juridic de natura constitutionala dintre Guvern, pe de o parte, si Parlament si Consiliul Superior al Magistraturii, pe de alta parte.

Vineri dimineata, Victor Ciorbea a anuntat ca si Avocatul Poporului trimite la CCR o sesizare, atacand direct ordonanta Iordache, nu sesizand doar un conflict institutional. Printre aspectele sesizate la CCR, Victor Ciorb ...citeste mai departe despre "Presedintele CCR: Speram sa ne pronuntam inainte de 10 februarie pe ordonanta" pe Ziare.com

#CCR decizie ordonanta coduri penale Iordache , #Stiri Administratie