Avertismentul înfricoșător al șefului ANPC în legătură cu E-urile din alimente: „Îmbălsămare încă din timpul vieţii”

Joi, 26 Ianuarie 2023, ora 12:26
769 citiri
Avertismentul înfricoșător al șefului ANPC în legătură cu E-urile din alimente: „Îmbălsămare încă din timpul vieţii”
Președintele ANPC vrea ca la restaurant să fie vizibile toate E-urile din alimente FOTO Pixabay

Ordinul care stabileşte detalierea informaţiilor din meniurile restaurantelor a fost emis după ce am stabilit abordarea la nivel european iar alături de numele produsului va trebui pus într-o paranteză şi numărul de E-uri ca să ştii că, la momentul acela, ai demarat deja procesul de îmbălsămare încă din timpul vieţii, a declarat joi, 26 ianuarie, într-o conferinţă de presă, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Horia Constantinescu.

"Vreau să fac o paranteză legat de ordinul ce stabileşte ce informaţii trebuie să ne pună la dispoziţie operatorul economic din alimentaţie publică, fie că vorbim despre cantină, fie că vorbim despre restaurante sau unităţi de alimentaţie de tip fast-food. Am emis un Ordin în urma discuţiilor cu asociaţiile de protejare a intereselor consumatorilor şi după ce am stabilit abordarea la nivel european, în sensul în care consider şi acum necesar ca pentru ciorba de perişoare să ne fie comunicate toate informaţiile de care cu siguranţă avem nevoie, cum ar fi din ce carne sunt făcute perişoarele, existând variante din ce în ce mai multe. În curând pot să fie făcute şi din greieri, dar măcar să ştim acest lucru. De asemenea, trebuie să luăm în calcul că mulţi operatori economici servesc, astăzi, produse similare ca aspect şi ca gust produselor cu care suntem familiarizaţi, în sensul utilizării cremelor vegetale pe bază de ulei de palmier în locul smântânii sau a unor produse similare cu brânza feta, ca aspect şi ca textură, în condiţiile în care şi acestea sunt făcute cu puţin zer şi foarte multă grăsime de palmier. Mă gândesc că dacă Dumnezeu voia ca noi, cei din spaţiul danubiano-carpato-pontic, să mâncăm grăsime de palmier, cu siguranţă am fi avut pe dealurile ţării noastre păduri destul de aglomerate cu astfel de copăcei", a susţinut Constantinescu.

În viziunea şefului ANPC, acestea reprezintă practică înşelătoare, iar în baza Ordinului emis operatorii vor fi nevoiţi să scrie în meniu "cremă vegetală" şi să explice din ce este alcătuit un produs pentru a se lua o decizie în cunoştinţă de cauză din partea consumatorului.

"Citeam dimineaţă un mesaj primit din partea FIHR - Federaţiei Industriei Hoteliere din România, care doreşte să anuleze Ordinul, pentru că, probabil, doreşte să nu aflăm ce mâncăm, să nu aflăm ce compoziţie calorică are (un produs, n ...citeste mai departe despre "Avertismentul înfricoșător al șefului ANPC în legătură cu E-urile din alimente: „Îmbălsămare încă din timpul vieţii”" pe Ziare.com

#Euri periculoase, #E uri, #anpc, #mancare, #Horia Constantinescu ANPC , #Stiri Administratie