Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Premiera la Cluj: Locuitorii decid cum vor fi cheltuiti banii din impozite, Boc informatizeaza pe zi ce trece orasul

Premiera la Cluj: Locuitorii decid cum vor fi cheltuiti banii din impozite, Boc informatizeaza pe zi ce trece orasul
Emil Boc anunta ca Primaria Cluj-Napoca va fi prima din Romania care va aplica "bugetarea participativa", un nou pas pe calea informatizarii orasului. Astfel, clujenii vor putea sa propuna si sa sustina online proiecte pentru dezvoltare si modernizare, avand la dispozitie o suma totala alocata de pana la 4 milioane de euro.

"Primaria Cluj-Napoca: prima din Romania care va implementa bugetarea participativa cu ajutorul tehnologiei (online). Clujenii vor decide cum vor fi cheltuiti o parte din banii pe care i-au achitat prin impozite si taxe locale. Cluj-Napoca va fi primul oras din Romania care va aplica bugetarea participativa utilizand tehnologia moderna", a scris pe Facebook Emil Boc, primarul municipiului Cluj-Napoca.

Acesta anunta ca va fi alocata o suma "intre 1 milion si 4 milioane de euro" pentru proiecte pe care cetatenii sa le propuna in vederea dezvoltarii si modernizarii orasului.

Printre domeniile vizate se numara:

parcuri/spatii verzi/ locuri de joacastrazi/alei/trotuarepuncte gospodaresti/deseurispatii publicecladiri publice si modernizarea de scoli
"Vom utiliza modelul bugetarii participative prin care s-a decis modernizarea Cinema Dacia din Manastur, insa de aceasta data vom include si componenta tehnologica - o aplicatie inteligenta pentru telefoane mobile si calculator, prin care clujenii sa se poata inscrie pentru a propune proiecte si pentru a evalua proiectele trimise de cetateni.

Fiecare proiect propus de cetateni, potrivit domeniilor mentionate, va trebui sa se incadreze intr-o limita pe care o vom stabili, intre 50.000 si 80.000 de euro", precizeaza primarul Emil Boc.

Primaria va fi cea care va "filtra" proiectele si va asigura "legalitatea si viabilitatea lor", urmand ca ulterior ele sa fie "supuse votului cetatenilor, pe domenii, fiecare cetatean avand posibilitatea sa voteze cate un proiect din fiecare domeniu".

Mai mult, "clujenii pot sa isi faca o campanie pentru promovarea unui anumit proiect", anunta edilul, dupa care "primele 5 proiecte din fiecare domeniu vor fi ierarhizate si supuse din nou unei campanii publice de mediatizare si informare, pentru al doilea vot".

"In ordinea numarului de voturi, proiectele vor fi incluse in planificarile de buget ale anului urmator, pentru a fi finantate de Primaria si Consiliul Local Cluj-Napoca", precizeaza Emil Boc.Primarul profita de ocazie pentru a sublinia faptul ca "astazi, Clujul este recunoscut ca un hub al inovarii, cercetarii si dezvoltarii, la n ...citeste mai departe despre "Premiera la Cluj: Locuitorii decid cum vor fi cheltuiti banii din impozite, Boc informatizeaza pe zi ce trece orasul" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1099 ori