PSD a lasat medicii rezidenti fara bursa de 670 de lei, acuza Romania 100 - Reactia Ministerului Muncii

Duminica, 09 Iulie 2017, ora 08:33
1715 citiri
PSD a lasat medicii rezidenti fara bursa de 670 de lei, acuza Romania 100 - Reactia Ministerului Muncii
Foto: Pixabay

Noua lege a salarizarii lasa medicii rezidenti fara bursa lunara de 670 de lei. Situatia a fost semnalata de Platforma Romania 100, a fostului premier Dacian Ciolos, din care fac parte mai multi membrii ai Cabinetului sau.

"In acest moment, dupa adoptarea Legii salarizarii in Parlament, nu mai exista baza legala pentru acordarea acestei burse", se arata intr-un comunicat al ONG-ului.

Sursa citata arata ca politicienii din coalitia majoritara PSD-ALDE au abrogat in Parlament (prin Legea nr. 153 din 28 iunie 2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice) articolul 18 din Ordonanta de Urgenta nr. 103 din 14 noiembrie 2013.

Aceasta prevedea ca "medicii rezidenti, medicii dentisti rezidenti si farmacistii rezidenti din unitatile sanitare de stat, cu un salariu lunar brut/solda bruta lunara mai mic/mica decat 3.000 lei, care nu include drepturile aferente garzilor efectuate pentru asigurarea continuitatii asistentei medicale in afara normei legale de munca si a programului normal delucru de la functia de baza, beneficiaza de o bursa de rezidentiat in cuantum lunar de 670 lei".

Articolul 38 din Legea salarizarii reglementeaza mentinerea la nivelul actual a veniturilor asimilate salariilor, insa bursa rezidentilor nu este venit asimilat salariului.

"Daca este o eroare, aceasta trebuie corectata de urgenta. PSD s-a laudat in campania electorala cu grija fata de medici si cu faptul ca acestia trebuie sa ramana in tara dar acum tocmai i-a lasat fara un venit consistent pe cei mai vulnerabili dintre medici. Daca nu este o eroare, ci proasta guvernare, atunci este inca un semn al incompetentei acestei guvernari toxice pentru sistemul de Sanatate si pentru Romania", declara Vlad Voiculescu, fost ministru al Sanatatii si membru fondator al Platformei Romania 100.

UPDATE: Fara a da mai multe detalii, reprezentantii Ministerului Muncii au declarat, pentru agentia de presa Mediafax, ca bursele medicilor rezidenti se vor plati in continuare, potrivit prevederilor din doua ordonante de urgenta emise de Guvern, respectiv 2 si 9 din 2017, prin care acest lucru este stipulat, reiterand ideea potrivit careia de la 1 ianuarie 2018, salariile medicilor vor fi majorate, iar rezidentii vor castiga 1.200 de euro.

Citeste mai departe despre "PSD a lasat medicii rezidenti fara bursa de 670 de lei, acuza Romania 100 - UPDATE Reactia Ministerului Muncii" pe Ziare.com.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#bursa medici rezidenti, #medici rezidenti, #legea salarizarii medici rezidenti , #Stiri Administratie