Persoane influente, dar si familii de rromi au cumparat case in centrul Timisoarei la pret de chilipir - dosar DNA cu prejudiciu de 40 de milioane de euro

Vineri, 17 Februarie 2017, ora 13:10
1160 citiri
Persoane influente, dar si familii de rromi au cumparat case in centrul Timisoarei la pret de chilipir - dosar DNA cu prejudiciu de 40 de milioane de euro
Foto: Arhiva Ziare.com

Primarul Timisoarei, Nicolae Robu, si fostul edil al orasului Gheorghe Ciuhandu sunt acuzati de procurorii DNA ca au deposedat ilegal statul de aproape 1.000 de imobile aflate in centrul vechi al Timisoarei, prejudiciul total ridicandu-se la peste 40 de milioane de euro.

Nicolae Robu si Gheorghe Ciuhandu sunt cercetati pentru abuz in serviciu si obtinere de foloase necuvenite, in forma continuata, se precizeaza intr-un comunicat al DNA.

In dosar mai apar si Martin Staia, fost director in primarie, dar si viceprimarul Dan Diaconu, precum si fostul viceprimar Traian Stoia.

"In perioada 1996 - 2015, mai multi functionari publici din cadrul Primariei municipiului Timisoara, precum si alte persoane, si-au incalcat atributiile legate de aplicarea Legii 112/1995 si au deposedat Statul Roman de 967 de imobile, majoritatea aflate in centrul vechi al orasului, producand un prejudiciu estimat la 40 de milioane euro in dauna statului", se arata in comunicatul DNA.

Procurorii spun ca legea 112/1995 a dat dreptul chiriasilor sa cumpere imobilele in care locuiau, dar numai in cazul celor care avusesera contracte semnate inainte de intrarea in vitoare a legii.

"Cu toate acestea, functionarii publici din cadrul primariei Timisoara au incheiat sute de contracte de vanzare-cumparare cu persoane influente in mediul social din municipiul Timisoara care nu au avut calitatea de chiriasi la data intrarii in vigoare a Legii 112/1995 si care, prin urmare, nu aveau nici un drept sa dobandeasca respectivele imobile.

Functionarii din cadrul primariei Timisoara au vandut in mod fraudulos imobilele persoanelor in cauza, la preturi modice (...) desi cunosteau ca respectivele dispozitii nu aveau nici o aplicabilitate in privinta acelor persoane", se mai arata in comunicatul DNA.

De asemenea, procurorii precizeaza ca in cauza se efectueaza acte de urmarire penala si fata de alte persoane care, la data faptelor erau functionari in cadrul Primariei Timisoara. Demn de remarcat este si faptul ca actualul premier, Sorin Grindeanu, a fost viceprimar al Timisoarei in perioada 2008-2012, insa numele sau nu este mentionat in dosar.

Atat Gheorghe Ciuhandu, cat si Nicolae Robu au fost audiati vineri la DNA.

Citeste mai departe despre "Persoane influente, dar si familii de rromi au cumparat case in centrul Timisoarei la pret de chilipir - dosar DNA cu prejudiciu de 40 de milioane de euro" pe Ziare.com.

#DNA dosar imobiliare Timisoara , #Stiri Administratie