Parlamentul isi incepe lucrarile. Bugetul pe 2014 si fiscalitatea, printre prioritatile legislative

Luni, 02 Septembrie 2013, ora 08:29
1818 citiri
Parlamentul isi incepe lucrarile. Bugetul pe 2014 si fiscalitatea, printre prioritatile legislative

Noua sesiune ordinara a Parlamentului incepe luni, partidele stabilindu-si deja prioritatile pentru aceasta toamna, din punct de vedere legislativ.

Presedintele Senatului a convocat Biroul Permanent la ora 14,00, iar grupurile parlamentare se vor intruni la ora 15,00. Senatorii se vor reuni in plen de la ora 16,00.

Si deputatii se intorc din vacanta, Camera Deputatilor fiind convocata in a doua sesiune ordinara a anului 2013, la ora 14,00. Sedinta Biroului Permanent al Camerei Deputatilor va avea loc incepand cu ora 13,00.

Directiile PSD

Purtatorul de cuvant al grupului parlamentar PSD din Senat, Gabriela Firea, a declarat pentru Agerpres ca printre prioritatile legislative ale social-democratilor in noua sesiune parlamentara se numara bugetul pe anul 2014.

Potrivit acesteia, vor fi avute in vedere proiectul de lege pentru aprobarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr.117/2010 pentru modificarea si completarea Legii nr.571/2003 privind Codul fiscal si reglementarea unor masuri financiar fiscale, proiectul legii bugetului de stat pe anul 2014, proiectul de lege privind bugetul asigurarilor sociale de stat pe anul 2014, proiectul de lege pentru aprobarea plafoanelor unor indicatori specificati in cadrul fiscal-bugetar, care insoteste Strategia fiscal-bugetara pentru perioada 2014 - 2016.

Alte prioritati ale PSD sunt proiectul de lege privind Codul de procedura fiscala, proiectul de lege pentru modificarea si completarea Legii responsabilitatii fiscal-bugetare nr.69/2010, proiect de lege privind rescrierea Codului fiscal, proiect de lege privind rectificarea bugetului de stat pe anul 2013, dar si un proiect de lege pentru rectificarea bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2013.

Reducerea CAS si regimul redeventelor, prioritatile liberalilor

Presedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat recent ca printre prioritati se numara reducerea CAS si schimbarea regimului redeventelor.

"In momentul in care esti la guvernare incerci in primul rand sa legiferezi impreuna cu Guvernul sau uneori chiar prin Guvern. Exista foarte multe initiative. Oamenii, mai ales in conditiile unui vot uninominal, vin din colegiul lor cu anumite solicitari, fac un proiect de lege, dupa aceea vine frustrarea, nemultumirea ca vine un aviz negativ de la Guvern. Incercam sa coordonam toate aceste lucruri. Exista si proiecte fanteziste, nu in sensul ca nu ar fi de dorit, dar in sensul ca nu exista resurse", a spus Antonescu, vineri, dupa Delegatia Permanenta a partidului.

In plus, PNL ar fi preocupat si de temele europene.

Conservatorii, preocupati de regionalizare

Proiectul de modificare a Constitutiei, regionalizarea, dar si initierea unor legi pentru combaterea coruptiei si a unor modificari legislative care sa permita o mai buna si mai usoara accesare a fondurilor europene se numara printre prioritatile conservatorilor in noua sesiune parlamentara, a declarat secretarul grupului PC de la Senat, Mihai Neagu.

Vicepresedintele Uniunii Nationale pentru Progresul Romaniei (UNPR), senatorul Serban Mihailescu, a declarat, pentru Agerpres, ca principalele prioritati legislative ale formatiunii sunt aprobarea Codului de procedura penala si a Codului penal, dar si proiectul de lege privind instituirea taxei de solidaritate de 1% din averile care depasesc 450.000 de euro.

De asemenea, UNPR va sustine in Parlament proiectele de lege care au in vedere promovarea unor investitii majore in domeniul infrastructurii si economiei.

PDL cauta solutii pentru noi locuri de munca

Presedintele democrat-liberalilor, Vasile Blaga, a declarat sambata, la Scoala de vara a TDL, ca prioritatile legislative ale parlamentarilor formatiunii politice pe care o conduce au in vedere, intre altele, solutii pentru crearea de noi locuri de munca si reforma educatiei.

"Avem deja depuse in Parlament doua proiecte de lege in acest sens. Un proiect de lege se refera la constituirea autoritatii nationale pentru protectia investitorilor (...) si un proiect de lege pentru reducerea fiscalitatii. Noi nu credem ca Romania poate progresa fara o relansare economica, fara a crea locuri de munca", a explicat presedintele PDL.

Blaga a reamintit tintele vizate de actul normativ propus de PDL: reducerea cotei unice la 12 %, reducerea CAS cu cinci puncte procentuale, scutirea de impozit a profitului reinvestit pentru capitalizare si cresterea salariului minim la 1.000 de lei.

El a aratat ca un alt set de propuneri legislative vizeaza domeniul invatamantului.

Reprezentantii maghiarilor doresc 16 regiuni

Inceperea dezbaterilor la legea privind regiunile de dezvoltare economica, pastrarea legii educatiei intr-o forma care sa nu aduca atingere invatamantului in limba materna sau legea bugetului pe anul 2014, se numara printre prioritatile legislative ale Uniunii Democrate a Maghiarilor din Romania (UDMR).

Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, pentru Agerpres, ca formatiunea pe care o conduce va solicita introducerea pe ordinea de zi a proiectului Uniunii privind regiunile de dezvoltare economica, prin care se propune infiintarea a 16 regiuni si nu opt, cate sunt acum. Proiectul a trecut tacit de Senat si se afla la Camera Deputatilor.

Si parlamentarii PP-DD si-au stabilit prioritatile, liderul deputatilor acestui partid, Daniel Fenechiu, mentionand, in acest sens, modificarea legislatiei in ceea ce priveste micii proprietari de terenuri agricole, o lege a falimentului personal si stimularea angajatorilor pentru crearea de locuri de munca in randul tinerilor, dar si a celor peste 45 de ani aflati in dificultate.

#sesiune parlamentara toamna 2013, #propuneri legislative Parlament, #legi dezbatere Parlament, #prioritati partide Romania , #Stiri Administratie